Scriitorul Alexis Jenni a primit Premiul Goncourt, cea mai prestigioasă distincţie literară franceză

Alexis Jenni este un scriitor francez născut în 1963 la Lyon. Romanul său de debut, "L'Art français de la guerre" a fost publicat de editura Gallimard şi reprezintă o frescă a societăţilor din Indochina şi Algeria, care pune sub semnul întrebării moştenirea lăsată de războaiele coloniale.

RomaniaTV.net
02 nov. 2011, 12:56
Scriitorul Alexis Jenni a primit Premiul Goncourt, cea mai prestigioasă distincţie literară franceză

Scriitorul francez Alexis Jenni a primit marţi Premiul Goncourt pe 2011 – cea mai prestigioasă dintre distincţiile literare franceze -, pentru romanul lui de debut, intitulat „L’Art français de la guerre”.

Romanul său a fost foarte bine primit de critici, fiind selecţionat în acest an de juriile altor două premii literare franceze prestigioase – Prix Médicis şi Prix Femina.

Romanul „L’Art français de la guerre” a fost publicat de editura Gallimard şi reprezintă o frescă a societăţilor din Indochina şi Algeria, care pune sub semnul întrebării moştenirea lăsată de războaiele coloniale.

Potrivit publicaţiei franceze Le Magazine Litteraire, „L’Art français de la guerre”, romanul de debut al lui Alexis Jenni parcurge 29 de ani de colonizare franceză din Indochina, Vietnam şi Algeria.

„Am putea crede că este o reflecţie despre absurditatea cuceririlor, dacă autorul nu şi-ar duce naraţiunea pe culmi spirituale, cu un stil perfect echilibrat. El merge mai departe decât Camus, care nu îşi putea imagina o Algerie non-franceză”, scrie Le Magazine Litteraire despre romanul lui Jenni, pe care îl caracterizează drept „o lovitură de maestru” şi „o capodoperă”.

Pe de altă parte, publicaţia L’Express caracterizează „L’Art français de la guerre” ca fiind un volum ce expune o viziune polemică asupra istoriei Franţei, prin intermediul amintirilor unui bătrân soldat, Victorien Salagnon. Publicaţia franceză l-a numit pe Alexis Jenni „revelaţia literară a anului”.

Alexis Jenni este un scriitor francez născut în 1963 la Lyon. În prezent, scriitorul este profesor de ştiinţe naturale la Liceul Sain-Marc din Lyon.

Anul trecut, scriitorul Michel Houellebecq a fost recompensat cu Premiul Goncourt, pentru romanul său „La carte et le territoire”.

Sezonul premiilor literare din Franţa a debutat cu Marele Premiu al Academiei Franceze, decernat pe 27 octombrie scriitorului Sorj Chalandon, pentru volumul „Retour à Killybegs”.

Pe 2 noiembrie, în aceeaşi zi cu Premiul Goncourt, este acordat şi Prix Renaudot.

Totodată, Premiul Medicis va fi decernat pe 4 noiembrie, în timp ce Premiul Femina va fi acordat pe 7 noiembrie. Premiul Interallié încheie sezonul distincţiilor literare franceze pe 16 noiembrie.