Scrisoare către premier: Sindicatele cer închiderea magazinelor de 1 Decembrie, Paşte şi Crăciun

Sindicatele vor să închidă magazinele în perioada sărbătorilor legale. Ei i-au trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă, în care cer emiterea unei hotărâri de urgenţă în acest sens. Concret, sindicaliştii cer ca de Ziua Naţională - 1 Decembrie, în prima zi de Crăciun şi în prima zi de Paşte, toate magazinele să fie închise.

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 11:14
Scrisoare către premier: Sindicatele cer închiderea magazinelor de 1 Decembrie, Paşte şi Crăciun

„În 2011, compania Real Hypermarket România a decis să încalce dreptul angajaţilor la un Crăciun în familie şi a deschis magazinele în prima zi de Crăciun. Intenţia a fost să deschidă şi în ziua de 1 ianuarie 2012 însă, ca urmare a unei campanii sindicale iniţiată de CNS Cartel Alfa, care a fost susţinută internaţional şi de zeci de sindicate din comerţ de pe toate continentele, ONG-uri, reprezentanţi ai Bisericii Catolice din mai multe ţări, compania a decis să renunţe la deschiderea magazinelor în 1 ianuarie. De Crăciun însă, angajaţii Real Hypermarket au lucrat. Menţionăm că, 70 la sută dintre angajaţii din comerţ sunt femei, iar dintre acestea 80 la sută au copii„, arată scrisoarea deschisă transmisă premierului Victor Ponta, potrivit ziare.com.

Anul acesta se pare că angajaţii vor munci de sărbători, ca şi anul trecut.

„Anul acesta Real Hypermarket a anunţat oficial că în prima zi de Crăciun 2012 va deschide o parte din magazine. O posibilă motivaţie a Real Hypermarket este că în cadrul magazinelor au şi activitati de alimentaţie publică, dar această activitate are un procent de doi la sută din total activitate. Precedentul fiind creat, ne aşteptăm ca şi alte companii multinaţionale din comerţ să decidă deschiderea magazinelor în prima zi de Crăciun încălcând prevederile art.139 din Codul muncii, privind sărbătorile legale, motivând că, în domeniu concurenţa este acerbă”, se mai arata în scrisoare.

De asemenea, „Cartel Alfa” şi Federaţia Sindicatelor din Comerţ semnalează premierului „situaţia gravă apărută în cadrul companiilor multinaţionale” referindu-se la programul de lucru al angajaţilor în perioada sărbătorilor.