Scrisoare deschisă către liderii lumii: Apel pentru stoparea ameninţării energiei nucleare

La doar câteva zile înainte ca Japonia să marcheze un an de la tsunami și de la dezastrul nuclear care a urmat, reprezentanții a peste 50 de organizații și mai multe personalități din toată lumea au lansat astăzi o scrisoare deschisă către liderii lumii, prin care fac un apel la investiții în energie regenerabilă, sigură, pentru a pune capăt amenințării reprezentate de energia nucleară.

RomaniaTV.net
08 mart. 2012, 19:34
Scrisoare deschisă către liderii lumii: Apel pentru stoparea ameninţării energiei nucleare

De asemenea, scrisoarea solicită ca siguranța oamenilor să fie o prioritate și nu protejarea industriei nucleare.

Printre semnatari se numără: Arhiepiscopul Dr. Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel, Marina Silva, fost ministru al mediului în Brazilia, Senatorul Bob Brown, lider al partidului verde din Australia, John Hall, fost membru al congresului din Statele Unite, Richard Harvey, avocat internațional pentru drepturile omului, mai mulți artiști, lideri ai organizațiilor pentru drepturile omului, dezvoltare și protecția mediului, precum Action Aid International, Health Care without Harm, Greenpeace International, Friends of the Earth din Statele Unite, CIVICUS, Liga Feministă a Apelului Global pentru Acțiune Împotriva Sărăciei și multe alte organizații non-guvernamentale naționale.

Scrisoarea începe astfel: „În numele a milioane de oameni din această lume care trăiesc sub amenințarea unui dezastru nuclear care ar putea să le distrugă viețile, vă solicităm să admiteți că acum este momentul când trebuie să puneți oamenii pe primul loc și nu industria nucleară și să faceți răspunzătoare această industrie pentru riscurile și pagubele provocate de dezastrele nucleare. A venit timpul să inlăturați riscurile energiei nucleare din viețile oamenilor și să treceți economiile țărilor la sisteme de energie curată și sigură.”

Pentru sute de mii de oameni din Japonia, impactul dezastrului nuclear de la Fukushima continuă și acum. Ei sunt expuși contaminării radioactive, au fost evacuați din case, strămutați din comunitățile lor, și-au pierdut slujbele și trăiesc cu frica permanentă pentru copiii lor, care ar putea suferi de pe urma expunerii pe termen lung la radiații. Aceste aspecte s-ar putea repeta în orice țară ar avea loc un dezastru nuclear, transmite Greenpeace.

Scrisoarea punctează faptul că dezastrul nuclear de la Fukushima a rezultat de fapt de pe urma eșecului instituțiilor din Japonia care trebuiau să protejeze oamenii de un asemenea accident. Aceste erori instituționale se pot repeta în orice țară care deține reactoare nucleare, expunând riscului milioane de omameni, pentru că guvernele „sunt mult mai preocupate de protejarea profiturilor industriei nucleare decât de a-și îndeplini responsabilitatea de a proteja oamenii.”

Greenpeace va trimite scrisoarea deschisă liderilor de pretutindeni pentru a-i încuraja să elimine riscurile energiei nucleare din lumea întreagă.

CITEŞTE AICI SCRISOAREA DESCHISĂ