Scrisoare deschisă privind retragerea sprijinului Transparency International pentru Victor Alistar în CSM

Mișcarea civică Rezistența, alături de alte 14 grupuri civice, a trimis o scrisoare deschisă către Transparency International în care reclamă poziția lui Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, care a votat pentru aprobarea legilor Justiției în forma propusă de Ministerul Justiției, "în opoziție cu punctele de vedere ale specialiștilor și societății civile pe care ar trebui să o reprezinte".

05 oct. 2017, 09:54
Scrisoare deschisă privind retragerea sprijinului Transparency International pentru Victor Alistar în CSM

„Prin votul exprimat ieri în Plenul Consiliului Suprem al Magistraturii, poziționarea domnului Victor Alistar este împotriva obiectivelor declarate ale Transparency International Romania de a-si desfășura activitățile pe baza valorilor integrității, dreptății și democrației, cu respectarea nepartizanatului din punct de vedere politic”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă, joi, Agerpres.

Semnatarii scrisorii solicită Transparency International retragerea sprijinului pe care organizația îl acordă, la nivel instituțional, lui Victor Alistar.

„Considerăm că prin acest demers domnul Victor Alistar NU respectă principiile Transparency International și propunem retragerea sprijinului pe care organizația pe care o conduceți i-l acordă la nivel instituțional”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit documentului, în ultimele luni au fost trase semnale de alarmă la nivelul celor mai importante autorități de specialitate din țară: reprezentanții procurorilor din țară prin Procurorul General al României, Inspecția Judiciară, Președintele României, Forumul Judecătorilor din România, organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniu (Freedom House, EFOR, CRPE, Grupul pentru Dialog Social). „Ca semnal pozitiv pentru rezolvarea acestei situații care ar afecta decisiv sistemul de justiție din România, în data de 28 septembrie 2017 Consiliul General al Magistraturii a dat aviz negativ pentru propunerile de schimbare a Legilor Justiției înaintate de ministrul de resort, Tudorel Toader”, se arată în scrisoare.

Conform scrisorii deschise, „în mod surprinzător, reprezentantul Societății Civile în plenul CSM, Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, a votat pozitiv, plasându-se în opoziție cu punctele de vedere ale specialiștilor și societății civile”.

Organizațiile civice semnatare ale scrisorii deschise sunt #REZISTENȚA, Geeks for Democracy, #Rezist Milano, Canada Save Rosia, #Rezist Torino, „Romania As We Want It” — Milano, #Rezist Paris, Diaspora Franta Solidara cu Romania, #Rezist Zürich, Stafeta Steagului Uniunii Europene, #Rezist München, #Rezist Lyon, #Rezist Birmingham WMW, #Protestatari ProDemocratie Londra, și #Rezist Bruxelles.