Document unic: scrisoarea de ADIO a lui Hitler, la licitaţie. Ultimele cuvinte ale fostului dictator nazist

Într-o telegramă considerată ca fiind "document unic", liderul nazist, Adolf Hitler, a explicat de ce a refuzat să fugă din Berlin. După câteva zile, Hitler şi-a pus capăt vieţii sale. 

24 apr. 2019, 18:16
Document unic: scrisoarea de ADIO a lui Hitler, la licitaţie. Ultimele cuvinte ale fostului dictator nazist

Ultimele cuvinte ale lui Adolf Hitler au fost adresate mareşalului Ferdinand Schorner, care îl încuraja, printr-o telegramă, să fugă din Berlinul asediat.

Dar liderul nazist a refuzat: „Rămân în Berlin pentru a participa onorabil la bătălia decisivă a Germaniei şi pentru a da un exemplu celor care vor rămâne. Cred că astfel fac cel mai mare serviciu pe care îl pot face în acest moment ţării”, a scris Hitler, potrivit publicaţiei Het Nieuwsblad.

Potrivit expertului Bill Panagopulos, care va participă la licitaţia documentului, este este vorba despre un „document unic” în istorie. 

Telegrama datată în 30 aprilie, 1945, va fi vândută între 30 aprilie și 1 mai, în Maryland.

Expertul în vânzări a continuat spunând că „acest document poate fi considerat ca fiind scrisoarea de sinucidere a lui Adolf Hitler și nu există altă dovadă scrisă, în afară de această telegramă, că el a fost hotărât să rămână în Berlin, „indiferent ce urma să se întâmple”.

„Rămân în Berlin şi voi muri acolo”, a scris Hitler în telegramă.

În aceeaşi zi, de 30 aprilie 1945, Hitler s-a sinucis împreună cu partenera lui de viaţă, Eva Braun.