Scrisoarea de intenţie: Reîntregirea salariilor va fi făcută în decembrie DACĂ bugetul o va permite

Salariile bugetarilor vor crește în luna decembrie doar dacă bugetul va avea bani. Este scris negru pe alb în scrisoarea de intenție a Guvernului către FMI, obținută în exclusivitate de România TV. Documentul a fost aprobat, marţi, în prima ședință a Guvernului Ponta. În scrisoare, autoritățile spun că nu este exclus ca România să fi intrat deja în recesiune.

RomaniaTV.net
09 mai 2012, 12:21
Scrisoarea de intenţie: Reîntregirea salariilor va fi făcută în decembrie DACĂ bugetul o va permite

Vom aplica o creştere de 8% a salariilor începând cu luna iunie, cu menţiunea că reîntregirea veniturilor tăiate în iunie 2010 să fie făcută în luna decembrie, dacă bugetul o va permite„, se arată în scrisoarea de intenţie către FMI.

Pe de altă parte, Guvernul preconizează că, în primul trimestru al acestui an, creşterea economică ar putea fi negativă.

„Indicatorii economici arată că în primul trimestru al anului 2012 creșterea economică va fi, cel mai probabil, zero sau negativă. (…) Condițiile meteorologice nefavorabile și incertitudinile de pe plan extern au fost cauzele scăderii economice„, se arată în scrisoare.

OBLIGAȚIILE GUVERNULUI PONTA CĂTRE FMI:

– vom reduce datoriile companiilor monitorizate de FMI de la 5 la 6 mil. lei în a doua jumătate a anului 2012
– creștere economică prognozată pentru 2012 – 1,5% din PIB
– creșterea consumului și absorția mai bună a fondurilor UE vor redresa economia
– inflația va fi mai mare în al treilea trimestru al anului, dar pe întreg anul se va menține în țintele BNR
– datoriile statului către privat au crescut (cu 130 de mil. lei) și au depășit țintele sumate

– din taxa clawback s-au strâns 282 mil. lei
–  în sectorul sănătății nu mai sunt facturi neplătite
– contribuţiile sociale ale profesiilor liberale vor fi colectate de ANAF începând cu luna iulie 2012
– absorbţia fondurilor UE – ţintă ratată pentru primul trimestru
– emisiune de eurobonuri în a doua jumatate a anului 2012
– datoriile CFR SA către Electrica vor fi şterse
– subsidiarele companiilor CFR Căi Ferate, Marfă, Călători vor fuziona cu companiile mamă

preţurile electricităţii cresc cu 5% până la sfîrşitul lunii iunie

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul Ponta a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%.

Premierul Victor Ponta a precizat ulterior că a doua tranşă de majorare a salariilor bugetarilor va fi aplicată la 1 decembrie, aşa cum s-a convenit în negocierile cu Fondul.  Mai mult, Guvernul a emis un comunicat de presă în care se arată că „angajamentului Guvernului României, condus de Primul – Ministru Victor Ponta, este acela ca reîntregirea salariilor bugetarilor să aibă loc în două tranşe, până la finalul anului 2012. Prima dintre acestea, de 8%, va fi acordată începând cu 1 iunie 2012, iar a doua etapă de majorare va fi cel mai târziu în decembrie 2012″.

Într-un interviu în exclusivitate la România TV, Franks a revenit asupra declaraţiilor. „Am stabilit cu Guvernul că va fi o creştere de 8% la jumătatea anului, iar procentele rămase, mai puţin de 8%, 7,5% mai exact, vor fi date la sfârşitul anului. Dar poţi să dai creşterea din decembrie şi să se resimtă în salariul din ianuarie. Astfel, majorarea va fi suportată din bugetul pentru 2013. Aşa că nu există diferenţe între ceea ce am spus noi şi ceea ce a spus guvernul”, a declarat Jeffrey Franks într-un interviu acordat postului România TV.