Scrisoarea deschisă a oamenilor de afaceri către Nicușor Dan și viitorul guvern. Roxana Epure, antreprenor şi fondator NextUp vorbește în numele tuturor anteprenorilor din România și spune că vor să știe la ce să se aștepte în perioada următoare, nu să descopere prea târziu din Monitorul Oficial ce trebuia deja făcut.
„Dragi decidenţi politici, Antreprenorul român nu mai are răbdare. Nu mai are timp. Dar are în continuare speranţă. Vrem o ţară în care să nu fim mereu în reacţie, ci în planificare. În care să ştim ce urmează, nu să descoperim în Monitorul Oficial ce trebuia deja făcut ieri. Vrem digitalizare – dar una care funcţionează. Vrem controale – dar unele echilibrate. Vrem parteneriat – nu suspiciune. Nu cerem tratament preferenţial. Cerem tratament inteligent, pragmatic. Şi informare inteligibilă, într-o limbă pe care să o înţelegem. Şi dacă totul porneşte de la un nou început, poate e momentul perfect să schimbăm, împreună, regulile jocului. În ultimii ani, am scris şi vorbit mult despre stângăciile instituţiilor de stat în relaţia cu contribuabilul român. Am criticat digitalizarea făcută în grabă, cu testare pe mediul de afaceri, în loc de testare intr-un mediu care să nu afecteze bunul mers al economiei”, se arată în scrisoarea anteprenorilor, conform news.ro.
Fondatoarea NextUp spune că relaţia dintre agenţii economici şi stat nu poate să funcţioneze fără claritate şi empatie.
„Am trăit cu toţii efectele unei birocraţii digitalizate, nu simplificate şi ne-am revoltat cu toţii în faţa lui „declaraţia online se depune la etajul 2”. Azi, în faţa unei echipe noi preşedinte-guvern, există o oportunitate reală pentru resetare. Poate nu e soluţia la toate problemele, dar este – în sfârşit – un punct de plecare nou. Mai deschis, mai proaspăt. Am fost mereu de partea antreprenorilor – nu doar cu soluţii software, ci şi cu voce şi conţinut care să îi ajute. Aşa că azi vorbesc în numele lor când propun o analiză sinceră: ce trebuie să se schimbe pentru ca antreprenorul român să se simtă partener, nu suspect?
Claritate şi predictibilitate legislativă – Fără ordonanţe date peste noapte. Fără retroactivitate. Antreprenorii au nevoie de 6-12 luni de vizibilitate ca să îşi poată bugeta, angaja resurse in plus sau chiar investi.
Consultări reale cu mediul de afaceri – Digitalizarea sau modificările fiscale trebuie discutate, pre-testate, explicate. Consultarea nu înseamnă o postare pe site cu 48h înainte. Înseamnă colaborare reală. Inseamna aplicare pragmatica, tinand cont de limitarile reale „din teren”.
Platforme funcţionale, testate, centrate pe utilizator – e-Factura, SAF-T, e-Transport trebuie să funcţioneze perfect înainte să devină obligatorii. IMM-urile nu sunt laboratoare de test.
Ghiduri simple şi asistenţă reală pentru conformare – Ajută-mă să respect legea. Nu mă bombarda cu limbaj juridic sau PDF-uri greu de înţeles. Tratează-mă ca partener, nu ca suspect. Când un antreprenor intră în SPV, se pierde, şi fără excepţie, îşi pierde calmul, uneori şi minţile. Nu înţelegi unde să dai click. Nu ştii dacă ai făcut ce trebuie. Nu mai zic că avem zero încredere în calculele făcute de sistem: anul acesta eşti pe zero cu datoriile, anul următor te trezeşti cu o datorie de care nu ştiai.
Colaborare pe termen lung cu mediul privat – Să nu mai fie „noi vs. ei”. E nevoie să construim împreună o Românie predictibilă, unde digitalizarea înseamnă progres, nu stres.
Statul are responsabilitatea să creeze cadrul. Dar şi noi, antreprenorii, avem un rol clar: Să ne echipăm cu soluţii digitale potrivite – softuri ERP, salarizare, management financiar, automatizarea gesturilor repetitive, pentru eficientizarea resurselor si a costurilor. Să luăm decizii pe bază de date, nu pe instinct – un raport financiar corect, in timp real, poate salva o investiţie greşită. Să cerem claritate, dar şi să oferim feedback concret – despre ce nu funcţionează, despre ce ar putea fi îmbunătăţit”, spuneRoxana Epure.
Aceasta mai precizează și că în compania pe care o conduce se lucrează constant la aceste aspecte pentru ca oamenii de afaceri să îşi administreze afacerea fără să piardă timp cu ce nu aduce un plus de valoare real.
„Contabilii care lucrează cu softul nostru nu sunt doar practicanţi, sunt experţi care înteleg legislaţia, de ce-ul din spate. Sunt capabili să facă recomandări clienţilor lor, antreprenorii, privind costurile versus veniturile sau în legatură cu modul de aplicare a legislaţiei în vigoare pentru industriile din care fac parte business ownerii din portofoliul lor.
Schimbarea de leadership politic vine cu o responsabilitate uriaşă: să repare o relaţie fragilizată. Antreprenorii nu mai vor promisiuni. Vor stabilitate. Claritate. Predictibilitate. Şi, mai ales, vor să nu mai piardă timp preţios în interacţiunea cu statul. Digitalizarea este esenţială – dar trebuie făcută cu cap, nu pe fugă. E nevoie de o strategie coerentă, centrată pe utilizator, care să scurteze timpul petrecut în hăţişul birocratic şi să dea înapoi business-urilor ceea ce contează cel mai mult: focus şi resurse”, mai spune ea.