Scrisorile privitoare la candidaţii refuzaţi de Comisia JURI au ajuns la Ursula von der Leyen

Cele două scrisori privitoare la decizia Comisiei Afaceri Juridice (JURI) a PE de a-i refuza pe cei doi comisari desemnaţi ai României şi Ungariei din cauza unor conflicte de interese i-au fost trimise, luni, preşedintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de către David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

30 sept. 2019, 16:50
Scrisorile privitoare la candidaţii refuzaţi de Comisia JURI au ajuns la Ursula von der Leyen

„Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a trimis astăzi două scrisori preşedintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a o informa că Comisia JURI a PE a votat să-i declare pe comisarii desemnaţi Laszlo Trocsanyi şi Rovana Plumb incapabili să-şi exercite funcţiile, din cauza unor conflicte de interese descoperite în urma examinării declaraţiilor lor de interese financiare”, precizează Jaume Duch Guillot, purtătorul de cuvânt al PE, într-un comunicat de presă.

„Până când preşedinta aleasă Von der Leyen va comunica Parlamentului următorii paşi pe care intenţionează să-i facă, audierile comisarilor desemnaţi din România şi Ungaria vor fi suspendate”, mai precizează el.

Ursula von der Leyen a cerut înlocuirea rapidă a candidaţilor României şi Ungariei, după ce nominalizaţii celor două ţări pentru postul de comisar european au fost respinşi de comisia JURI.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ursulei von der Leyen, convorbirile preliminare cu guvernele de la Bucureşti şi Budapesta pentru avansarea unor noi nume au început deja.

Comisia juridică din Parlamentul European a decis luni că Rovana Plumb şi Laszlo Torcsanyi (Ungaria) nu sunt potriviţi pentru posturile de comisari europeni. Anterior, Rovana Plumb a transmis o scrisoare Comisiei JURI din PE, în care a declarat că şi-a achitat împrumutul de 800.000 de lei, din cauza căruia i-a fost blocată numirea în funcția de comisar european.