Scumpirea carburanților și facturile mari la energie produc creșteri ale preţurilor la alimente

Specialiștii din industria alimentară anunţă creșteri ale preţurilor de la raft pentru hrană în perioada următoare.

02 feb. 2022, 09:24
Scumpirea carburanților și facturile mari la energie produc creșteri ale preţurilor la alimente

Scumpirea carburanților și facturile mari la energie produc efecte în lanţ. Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar şi pentru hrană.

Preţurile actuale la carburanţi sunt cu circa 30% mai mari faţă de cele din prima lună a anului trecut. Litrul de benzină premium a sărit de 7 lei în România, în timp ce motorina premium a ajuns la 6.84 lei la Lukoil.

Benzina standard se vindea cu 6,47 lei per litru la una dintre staţiile gestionate de Lukoil, iar pentru un litru de  motorină în Bucureşti şoferii trebuie să scoată din buzunar 6,48 de lei tot de la o staţie Lukoil.

Citeşte şi: Raport Eurostat. România este pe primul loc în topul ţărilor din eşalonul al doilea al UE cu cel mai bun salariu minim, ajustat la puterea de cumpărare

Scumpirea carburanților și facturile mari la energie produc creșteri ale preţurilor la alimente

Scumpirea carburanţilor îi afectează şi pe producători, şi pe marii comercianţi de aceea specialiştii în alimentaţie estimează noi majorări de preţuri în perioada următoare.

„Prețul nu se formează doar cu prețul la combustibil. Gândiți-vă că apare creșterea prețului la utilități, gaze, curent electric care vor genera o creștere mare, aparent devalorizarea și inflația, eventual unele majorări salariale, impozitele și toate aceste lucruri duc la o scumpire care poate să fie în unele cazuri spectaculoasă”, a spus Sorin Minea, președinte Romalimenta, citat de Digi 24.

„La poarta fermei, noi primim pentru fiecare kilogram de carne de porc în viu 5,5 lei, iar în contextul scumpirilor, costul de producție a depășit deja 6,5 lei pe kilogram. Această creștere a prețului carburanților e bomboana de pe coliva cărnii de porc românești”, avertizează şi Ioan Ladoși, presedintele Asociației producătorilor de carne de porc.

 

Preşedintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu, despre plafonarea prețurilor: „Într-o lună de zile toată industria alimentară intră în faliment”

Pe de altă parte, preşedinte Sindalimenta, Dragoş Frumosu, trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte propunerea PSD de plafonare a preţurilor pentru anumite alimente. Potrivit acestuia, această masură ar aduce falimentul industriei alimentare în contextul facturilor mari la utilităţi şi a scumpirii carburanţilor.

„Cred că domnul Ciolacu a avut o declaraţie eronată, puţin greșită vizavi de plafonarea preţurilor. Am să fiu foarte clar. În condițiile în care plafonăm preţurile alimentelor la un anumit nivel dintr-o perioadă a anului trecut, ținând cont de creșterile preţurilor la materie primă, la energie la gaze la combustibil, cum să reziste acestă industrie alimentară. Într-o lună de zile intră toată în faliment. Oamenii ăștia au scăpat situaţia de sub control. Trebuiau să ia măsuri de acum 2 ani de când noi am tras semnale de alarmă când am avut secetă, când a început pandemia, când s-a liberalizat preţul la energie şi gaze. Orice măsură este binevenită, dar nu este suficient pentru că discutăm de preţuri mari. Orice scădere sau toate însumate ajută, dar nu sunt suficiente”, a explicat Dragoș Frumosu, la Antena 3.