Scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Veștile proaste continuă pentru români. Lista completă a produselor și serviciilor pentru care se majorează TVA

Scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că se va majora TVA pentru mai multe produse și servicii. Data de la care va intra în vigoare creșterea urmează să fie stabilită exact în funcție de momentul asumării răspunderii în coaliție a pachetului de măsuri fiscale.

05 sept. 2023, 15:44
Scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Veștile proaste continuă pentru români. Lista completă a produselor și serviciilor pentru care se majorează TVA
Scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Veștile proaste continuă pentru români. Lista completă a produselor și serviciilor pentru care se majorează TVA

Scumpiri usturătoare anunțate de la 1 ianuarie 2024. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a anunțat că se va majora TVA la mai multe produse și servicii. Potrivit ministrului, schimbările vor intra în vigoare chiar din prima zi a anului viitor, însă data se poate schimba în funcție de momentul aprobării acestor măsuri fiscale, respectiv de asumarea răspunderii pentru acestea.

Citește și: Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre măsurile fiscal-bugetare! ”Nu cred că este o nenorocire că astfel de soluţie se aplică”

Scumpiri drastice de la începutul anului viitor

Potrivit anunțului lui Marcel Boloș, mai mult de 19% nu se va majora TVA. Astfel, taxa pe valoare adăugată pentru panouri fotovoltaice va fi majorată de la 5 la 9%, în timp ce cota TVA pentru HoReCa rămâne la același nivel, de 9%. Și cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o scumpire a TVA-ului, de la 5 la 19%. Ministrul Finanțelor a dat asgurări că nu se va majora taxa la alimente sau la medicamente.

„Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Așa rămâne. Este agreat în coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente. În centrul măsurilor a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA”, a declarat Boloș.

În cazul cluburilor, ministrul spune că nu este grav că TVA-ul a crescut până la 19%. Totuși, taxa a fost majorată și la produsele bio-tradiționale, de la 5% la 9%.

„Este o aliniere, fiindcă era o disproporționalitate în ceea ce privește produsele alimentare și gândirea pentru coaliție a fost să avem această aliniere a cotei de TVA pentru produsele alimentare și, din punctul acesta de vedere, probabil că se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliție pe acest demers”, a mai spus oficialul.

În schimb, TVA-ul pentru energia termică rămâne de 5%. Ministrul a explicat că Guvernul nu își dorește ca populația să fie afectată, astfel încât nu va crește TVA-ul la lemnele de foc și energie termică în plină iarnă.

Un alt anunț, menit să îi bucure pe români în plină criză, este creșterea valorii tichetelor de vacanță. Nu toți bugetarii se vor bucura, însă, de această creștere. Marcel Boloș a spus care sunt categoriile de salariați care vor avea parte de această creștere.

„Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, a explicat ministrul Finanţelor.

În momentul de față, deficitul bugetar atinge 43 de miliarde de lei. Valul de scumpiri, însă, se dorește a îmbunătăți situația financiară și așa dificilă pentru populație.

Citește și: Marcel Boloş confirmă măsurile de austeritate şi taxa pentru multinaţionale: „Deficitul a ajuns la 45 de miliarde de lei”. TVA la alimente nu se modifică!