Scumpiri fără precedent, România se apropie de un hazard economic. Prognoza BNR pentru 2024

BNR se așteaptă la scumpiri fără precedent la începutul acestui an, potrivit prognozei pentru anul 2024. Inflația este cea mai mare temere a Băncii Naționale.

28 ian. 2024, 11:06
Scumpiri fără precedent, România se apropie de un hazard economic. Prognoza BNR pentru 2024
BNR anunță scumpiri fără precedent

În minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR), rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în prima lună a acestui an. Apoi, își va relua scăderea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023, care cobora la 7,5% în decembrie 2023, la 4,8% în decembrie 2024 și la 3,3% la finele orizontului proiecției.

Creșterea din ianuarie 2024, arată aceeași sursă, este antrenată de majorarea și introducerea unor taxe și impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare.

Citește și: Cum au ajuns românii să plătească facturi mai mari la gaze și electricitate față de restul Europei în ciuda plafonării prețurilor la energie

Următoarea scădere, pe o traiectorie relativ mai joasă, are ca resorturi majore efecte de bază dezinflaționiste și corecții descendente, peste așteptări în perioada recentă, ale cotațiilor mărfurilor agroalimentare și țițeiului, alături de dinamica în descreștere a prețurilor importurilor.

BNR transmite că, deși vom avea un început de an complicat, cu scumpiri, pe parcursul anului va fi chiar mai bine decât se anticipa.

Noile evaluări indică o creștere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV – 2023 și I – 2024, comparativ cu prognoza anterioară, al cărei ritm trimestrial încetinește ușor față de trimestrul III – 2023.

Citește și: Se schimbă banii. Cum arată moneda de 10 lei lansată de BNR la început de 2024

Anul 2024 ar putea fi unul bun din punct de vedere economic, însă, situația nu poate fi bătută în cuie și trebuie pusă mereu în contextul politic, al alegerilor, dar și al tensiunilor de la granițele țării.