Scumpiri mari la polițele RCA – Noile tarife cresc cu peste 20%

În acest an, s-a ajuns ca un șofer cu o mașină puternică, să aibă un tarif de referință care să depășească suma de 4.000 de lei pe an, iar pentru o mașină cu capacitatea cilindrică mică tariful să fie de peste 800 de lei pe an. 

19 dec. 2022, 09:57
Scumpiri mari la polițele RCA – Noile tarife cresc cu peste 20%

An de an tarifele RCA se majorează și asta produce dureri de cap șoferilor. Aceștia trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare, mai ales dacă au și daune din vina lor. Aceste tarife de referință stabilite nu sunt obligatorii, pe baza lor se calculează alte tarife ținându-se cont de daunele reale, care s-au produs în ultimii 5 ani, de clasa Bonus-Malus. Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară ce reglementează și piața asigurărilor, creșterea mare a tarifelor de referință a fost motivată prin:

  • Falimentul companiei de asigurări City Insurance, care avea un număr foarte mare de clienți și tarife mici, sub 30%
  • Prețurile mari la piese auto de schimb, tariful la reparații auto la anumite mașini cu tehnologii avansate
  • Creșterea numărului de accidente din mai multe cauze – depășirea vitezei (ce duce la cele mai multe accidente mortale), conducere distrasă, consumul de alcool, de droguri și altele. 

În acest an, s-a ajuns ca un șofer cu o mașină puternică, să aibă un tarif de referință care să depășească suma de 4.000 de lei pe an, iar pentru o mașină cu capacitatea cilindrică mică tariful să fie de peste 800 de lei pe an. 

Șoferii tineri plătesc cei mai mulți bani pentru polițele RCA

Statisticile arată că șoferii tineri și mai ales bărbații produc cele mai multe accidente, cu daune materiale, dar și cu vătămări corporale. Tarifele la polițele RCA variază în funcție de o serie de factori, precum:

  • Categoriile de vârstă
  • Capacitatea cilindrică a mașinii. 

Cel mai important factor în determinarea tarifelor de referință RCA este cel pentru daune mari. Deși aceste daune mari sunt mai rare, ele reprezintă o valoare substanțială din totalul daunelor. Polițele de asigurare sunt stabilite pe categorii de vârstă și au tarife diferite, respectiv: 

  • Șoferii de sub 30 de ani sunt considerați cu riscul cel mai mare de accidente, iar tariful începe de la 1.532 de lei pe an
  • Pentru șoferii cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, tariful ponește de la suma de 943 lei pe an
  • Pentru șoferii cu vârsta între 41-50 de ani, prețul de bază pornește de la 913 lei pe an
  • La șoferii care au vârsta între 51 și 60 de ani, prețul de referință începe de la 860 lei pe an 
  • Pentru șoferii trecuți de vârsta de 60 de ani, tariful începe de la 889 de lei pe an. 

În plus, companiile de asigurări țin cont și de clasa Bonul-Malus. Asta înseamnă că reducerile vor fi de la B1 la B8, respectiv de la 5% și până la 50%. Dacă un șofer nu a făcut niciun accident timp de 8 ani consecutivi, atunci el va avea clasa B8 și o reducere de până la 50% din prima de asigurare. La un șofer cu vârsta mai mare de 60 de ani care are clasa B8, se aplică discount-ul de 50% la suma de 889 de lei.În cazul penalizărilor, de la M1 și până la M8, se vor aplica majorări de până la 80% la tariful poliței RCA. Pentru a face totuși economie de bani, trebuie căutat cel mai ieftin RCA, prin compararea prețurilor pentru polițele obligatorii. Asta se poate face rapid și comod doar online și astfel nu se mai pierde timp, în plus se scapă și de grija poliței RCA.