Scumpiri tot mai mari în Croația după trecerea la moneda euro. Cât au ajuns să coste produsele de bază

Croația e afectată grav de scumpirile mari după adoptarea monedei euro. Fiind nevoiți să ajusteze prețurile, producătorii riscă să își piardă clienții.

16 ian. 2023, 08:45
Scumpiri tot mai mari în Croația după trecerea la moneda euro. Cât au ajuns să coste produsele de bază
Val de scumpiri în Croația după trecerea la moneda euro

Introducerea monedei euro în Croația, ultima țară din Uniunea Europeană care a aderat la Zona Euro, a dus la scumpirea exagerată a produselor de bază , nejustificat față de rata reală de conversie. Guvernul condus de Andrej Plenkovic este afectat de această acțiune a comercianților, mai ales într-un moment în care inflația a ajuns într-o situație foarte complexă.

Consiliul Afaceri Economice și Financiare a decis la 12 iulie 2022 ca rata de conversie să fie stabilită la 7,53450 kuma croată pentru un euro, însă „unii dintre comercianți se comportă în mod fraudulos, crescând prețurile și dăunând intereselor propriilor cetățeni și „economiei””, a declarat prim-ministrul croat.

Citește și: Croaţia trece la moneda euro de la 1 ianuarie. BNR nu va mai publica cursul kunei croate din 3 ianuarie

Plenkovic a subliniat că o creștere a prețului în sfera rotunjirii „ar fi previzibilă și nu o mare problemă dacă ar câțiva cenți”, dar „nu este același lucru dacă este cu 10, 20, 30, 40, 50% mai mult”.

Scumpiri în Croația

Față de anul trecut, prețurile au explodat în Croația. În orașul Rijeka sau Zagreb, prețul mediu pentru o cafea a trecut de la 1,73 euro la 2 euro, cu o creștere de 16%. În Osijek, aceeași băutură costă 1,06 euro, iar acum a crescut la 1,2 euro sau 1,5 euro.

Citește și: Şeful ANAF: În maximum două săptămâni o să pot să spun dacă OMV datorează sau nu această contribuţie de solidaritate

Fenomenul afectează și prețurile altor produse de bază precum pâinea, grâul, lapteșe și carnea.

Conform investigațiilor făcute de Inspectoratul de Stat, brutăriile au înregistrat o creștere a prețurilot la pâine și produse de panificație între 15% și 30%, pentru carne, apă și ouă cu o medie de 13%, iar prețurile pentru serviciile restaurantelor au crescut cu până la 43%, potrivit Il Messagero.