Scurtarea minutului la 59 de secunde. Motivul pentru care oamenii de știință vor asta

Scurtarea minutului la 59 de secunde. Oamenii de ştiinţă spun că rotaţia Pământului se accelerează în mod continuu, făcând ca ziua să fie puțin mai scurtă. De exemplu, ziua de duminică a durat doar 23 de ore, 59 de minute și 59,9998927 de secunde, potrivit TimeAndDate.com.

13 ian. 2021, 23:20
Scurtarea minutului la 59 de secunde. Motivul pentru care oamenii de știință vor asta
Rotaţia Pământului se accelerează în mod continuu

Scurtarea minutului la 59 de secunde. De la dezvoltarea ceasului atomic în anii ’60, s-au adăugat secunde de 27 de ori, pentru a compensa rotația încetinită, potrivit EarthSky.org. Cu toate acestea, ultima dată când s-a solicitat ajustarea a fost în 2016, scrie Alephnews.ro.

De atunci, Pământul a început să se rotească mai repede decât de obicei, iar acum oamenii de știință sugerează o posibilă „secundă de salt negativă” pentru a aduce timpul în echilibru cu poziția noastră în spațiu.

Citeşte şi: Microsoft Teams va avea o nouă funcţie utilă pentru videoconferinţe în timpul pandemiei COVID-19. De când poate fi folosită în România

Este cu siguranță corect că Pământul se rotește mai repede acum decât oricând în ultimii 50 de ani. Este foarte posibil să fie necesară o secundă de salt negativă dacă rata de rotație a Pământului crește în continuare, dar este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla probabil”, a declarat pentru Telegraph Peter Whibberley, cercetător principal în grupul de timp și frecvență al Laboratorului Național de Fizică.

El a adăugat că o „discuție internațională … despre viitorul secundelor bisective” va determina dacă cronometrii își continuă încercările de a recupera timpul pierdut.

Scurtarea minutului la 59 de secunde

Serviciul internațional de rotație și sisteme de referință a Pământului, cu sediul la Paris, este însărcinat să declare planurile de ajustări de secunde către națiunile lumii, dar unii susțin că practica adăugării și eliminării de secunde pentru a corecta timpul poate cauza mai multă confuzie decât bine.

Această decizie va fi aflată, în cele din urmă, în cadrul Conferinței Mondiale a Radiocomunicațiilor din 2023.