Scurtmetrajele „Bora Bora” şi „Apele tac”, premiate la Festivalul Premiers Plans de la Angers

Scurtmetrajele "Bora Bora" de Bogdan Mirică şi "Apele tac" de Anca Miruna Lăzărescu au primit marele premiu pentru scurtmetraj european, respectiv premiul publicului pentru scurtmetraj european, la Festivalul Premiers Plans din Angers, care s-a desfăşurat între 20 - 29 ianuarie.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 12:53
Scurtmetrajele „Bora Bora” şi „Apele tac”, premiate la Festivalul Premiers Plans de la Angers

Filmul „Bora Bora” a câştigat marele premiu al juriului la categoria de scurtmetraje europene, constând într-o sumă de 1.500 de euro primită de regizor, potrivit casei de producţie MediaPro Pictures.

Beneficiind de o distribuţie de zile mari, pe care Bogdan Mirică recunoaşte că a fost norocos să o aibă la primul său film, „Bora Bora” este povestea lui Ion, o victimă absurdă a unei societăţi absurde. Ion este un pescar prins între sărăcia lucie care îl urmăresşte de ceva timp şi accidentul prin care ajunge să crească plante ilegale pentru un străin. În rolurile principale se regăsesc Alexandru Potocean (Ion), Mirela Zeţa (Maria, soţia lui Ion), Teo Corban (inspectorul de poliţie) şi Ion Sapdaru (poliţistul zelos).

De la prima participare la un festival, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2011, unde a câştigat şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, filmul „Bora Bora” s-a bucurat de o largă apreciere internaţională, fiind apoi invitat în compeţiile unora dintre cele mai de seamă festivaluri de film internaţionale, printre care festivalurile internaţionale de film de la Locarno, Varşovia şi „La Cabina” (Valencia). La toate acestea s-au adăugat proiecţii speciale ale filmului la Festivalul Internaţional de la Salonic şi la Festivalul Filmului Românesc de la New York.

Pe de altă parte, tot la Festivalul Premiers Plans din Angers, pelicula „Apele tac” de Anca Miruna Lăzărescu a primit premiul publicului pentru scurtmetraj european, în valoare de 1.500 de euro. Filmul din a cărui distribuţie fac parte Andi Vasluianu şi Toma Cuzin spune povestea unei fugi peste Dunăre, „dincolo”, dintr-o România comunistă.

Festivalul de film Premiers Plans ce are loc în fiecare an la Angers, Franţa, este o competiţie dedicată primelor filme ale tinerilor regizori. Printre numele pe care organizatorii festivalului se mândresc să le fi promovat de-a lungul timpului se numără Fatih Akin, Nuri Bilge Ceylan, Joachim Lafosse, Matteo Garrone, Arnaud Desplechin, Xavier Beauvois, Nick Park, Cristi Puiu, Paolo Sorrentino şi Thomas Vinterberg, aşadar nu este de mirare de ce evenimentul este văzut ca unul dintre cele mai importante ale industriei internaţionale de film.