Scutaru: Este absolut inacceptabilă promovarea de către premierul Orban a unor simboluri ale „Ungariei mari”

Vicepreședintele ALDE, Codrin Scutaru, califică "inacceptabil" gestului premierului Ungariei, Viktor Orban, de a posta pe Facebook imagini cu simboluri ale Ungariei Mari și ale Ținutului Secuiesc, afirmând că acestea contravin Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară.

26 iul. 2015, 17:29

„Este absolut inacceptabilă promovarea de către premierul ungar pe Facebook a unor simboluri contrare spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară din 1996 și Declarației privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa din 2002.

Ieri Viktor Orban vorbea de eficientizarea relației româno-ungare și restabilirea unui climat de încredere și azi postează în mod nefericit altceva.

Pentru că relația bilaterală din țările noastre să fie una corectă trebuie să ne respectăm reciproc ordinea constituțională și prevederile documentelor diplomatice care reprezintă angajamente comune de la care nu se face rabat pentru a capitaliza politic”, susține Scutaru, într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Viktor Orban a postat imagini cu simboluri ale „Ungariei mari” şi ale „Ţinutului Secuiesc”. Reacţia MAE

De asemenea, Scutaru subliniază faptul că atât România, cât și Ungaria sunt țări membre ale Uniunii Europene și aliați în cadrul NATO.

„Orgoliile fără sens și manipularea ne-au făcut rău în trecut. E timpul ca țările vecine România și Ungaria să își depășească circumstanțele și să nu mai discutăm de ancorări retrograde în trecut. Să ne amintim că suntem ambele țări, România și Ungaria, state membre ale Uniunii Europene și aliați în cadrul NATO. Să luptăm pentru ce ne unește și nu pentru ce ne separă”, mai spune vicepreședintele ALDE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat sâmbătă o serie de fotografii cu simboluri ale aşa-numitului „Ţinut Secuiesc” şi „Ungariei mari”, după ce a participat sâmbătă la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad.

Printre imaginile difuzate de Viktor Orban din zona vizitată sunt unele cu insigne metalice şi de lemn ale „Ungariei mari” şi ale aşa-numitului „Ţinut Secuiesc”.

Citeşte şi: Orban: Nu-mi amintesc ca politicienii români SĂ JIGNEASCĂ Ungaria de atâtea ori cum s-a întâmplat după 2012

Viktor Orban a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad, că, înainte de anul 2012, relaţia dintre România şi Ungaria se baza pe „principii pragmatice şi de încredere” şi că nimeni nu înţelege motivele acestei schimbări.