Ce schimbări ar aduce ORDONANŢA UBER pentru şoferi şi pentru clienţi

Companiile de ridesharing sustin ca - fara a fi perfect - proiectul de ordonanta de urgenta care le-ar permite intrarea in legalitate e suficient de bine inchegat pentru a fi, in sfarsit, adoptat de Cabinetul Dancila, in sedinta de azi.
Iulian Tudor
12 iun. 2019, 06:11
Ce schimbări ar aduce ORDONANŢA UBER pentru şoferi şi pentru clienţi

De fapt, Guvernul a promis inca de la finele lunii martie ca, in doar 3 saptamani, va adopta o ordonanta de urgenta care sa legalizeze serviciile de ridesharing (cum sunt Uber si Bolt – ex-Taxify), dar si pe cele de ridehailing (cum e Clever Taxi).

Citeşte şi COTAR cere retragerea din dezbatere a proiectului de OUG privind platformele de ridesharing. Reacţia Coaliţiei pentru Economia Digitală

Ulterior, ministrii care isi asumasera emiterea ordonantei – adica Razvan Cuc si Daniel Suciu – au dat inapoi, sustinand ca, de fapt, un asemenea act normativ nu poate fi dat peste noapte. Cei doi membri ai Cabinetului Dancila au anuntat, in schimb, la inceputul lunii aprilie, ca s-au infiintat comisii care lucreaza la intocmirea unui draft de ordonanta pentru legalizarea transportului alternativ.

Intre timp, a intrat, insa, in vigoare „Ordonanta taximetristilor”, care prevede ca soferii de Uber si Taxify pot fi amendati cu pana la 5.000 de lei si pot ramane vreme de 6 luni fara placute de inmatriculare daca sunt surprinsi facand transport de persoane contra cost.

In repetate randuri, Razvan Cuc si Daniel Suciu au spus nu si-au propus sa dea ordonante care sa faca rau societatilor ca Uber si Bolt. Dar nici n-au facut nimic pentru a-i ajuta pe soferii care erau opriti in trafic si amendati.

In cele din urma, dupa mai multe discutii cu industria ridesharing-ului, Ministerul Transporturilor a reusit, pe 23 mai, sa lanseze in dezbatere publica un proiect de ordonanta care sa legalizeze serviciile de transport alternativ din marile orase ale tarii.

Ulterior – desi nu obisnuiesc sa revizuiasca atat de insistent inititativele legislative – autoritatile au modificat de doua ori textul proiectului de OUG lansat in dezbatere pe 23 mai. Asa se face ca pe 7 iunie a aparut un nou proiect de „ordonanta Uber”. La randul sau, acesta a fost inca o data modificat. In consecinta, dupa numai 3 zile, o noua forma a proiectului de ordonanta a fost pusa in dezbatere publica.

La ce rezultate s-a ajuns dupa negocierile indelungate

Cateva detalii despre modul in care s-a negociat pentru lansarea in dezbatere a 3 variante ale ordonantei a oferit pentru Ziare.com Catalin Codreanu, presedintele Asociatiei pentru Economie Digitala (din care fac parte Uber, Bolt si Clever Taxi).

„Au fost mai multe aspecte asupra carora noi am insistat, la discutii, pentru a ne asigura ca ordonanta de urgenta va permite desfasurarea, in bune conditii, a activitatii de ridesharing.

Printe altele, am solicitat ca legea sa le permita soferilor sa faca transport in regim de ridesharing, inclusiv cu masini de 15 ani. Exista si o justificare: ridesharing fac, de regula, cu masina proprie, soferii care au nevoie sa isi completeze veniturile. Putini isi cumpara o masina pentru asta.

Iar cum varsta medie a autoturismelor din parcul auto depaseste 16 ani, e clar ca multi soferi pur si simplu nu aveau acces la masini mai noi.

Asta nu inseamna, totusi, compromis la siguranta. Intotdeauna am fost de acord sa se faca ITP des, astfel incat sa existe in permanenta confirmarea ca starea tehnica a masinii e buna”, a spus Catalin Codreanu.

Presedintele Asociatiei pentru Economie Digitala a declarat ca – in urma discutiilor cu reprezentantii statului – s-au putut aduce si alte clarificari textului din varianta initiala a proiectului de ordonanta.

„Mai exact, la inceput, textul prevedea ca soferul nu putea face ridesharing decat cu o masina care ii apartine sau pe care a cumparat-o in leasing.

Or, acea prevedere putea da nastere unor situatii ciudate. Spre exemplu, daca sotul avea masina dinainte de casatorie, sotia nu o putea folosi pentru a face ridesharing. Motivul: nu era prevazuta, in lege, posiblitatea incheierii unui contract de comodat pentru masina cu care se face ridesharing.

Apoi, nu exista nici posibilitatea inchirierii unei masini pentru trasport alternativ. Aceste optiuni au fost, insa, incluse in cea mai recenta varianta a proiectului de OUG”, a explicat pentru Ziare.com Catalin Codreanu.

Mai multe despre prevederile proiectului de ordonanta si despre modul in care au fost ele modificate, pas cu pas, puteti afla citind, pe site-ul Ministerului Transporturilor, toate cele trei variante de OUG.

Transportatorii: E inca loc de mai bine. Dar prioritara e adoptarea ordonantei, in forma curenta

Companiile de ridesharing spun ca proiectul ar mai putea fi, inca, imbunatatit, dar ca acum isi doresc ca el sa fie adoptat, in forma prezenta.

„Mai exista, inca, problema teritorialitatii. Ce inseamna acest lucru? Potrivit proiectului de lege, oamenii care locuiesc in zonele metropolitane ale marilor orase trebuie sa se autorizeze in localitatile in care au domiciliu.

Asta inseamna ca cine locuieste intr-o localitate de langa Bucuresti se va autoriza pentru ridesharing acolo, nu in Capitala. Si in consecinta, nu va putea face ridesharing in Capitala. Iar asta este o limitare a serviciului de transport alternativ (…)

Dar din punctul nostru de vedere, ordonanta ar fi trebuit adoptata chiar si in forma lansata in dezbatere publica pe 23 mai. Sigur ca erau (si inca mai sunt) lucruri de pus la punct. Dar importanta este acum crearea cadrului legislativ si transmiterea unui mesaj pozitiv catre soferii care se tem sa mai iasa pe traseu pentru a face ridesharing”, ne-a mai spus directorul Asociatiei pentru Economie Digitala, Catalin Codreanu.

Cum va functiona transportul alternativ, daca se adopta ordonanta

In cazul in care proiectul de „Ordonanta Uber” va fi adoptat de Cabinetul Dancila, regulile in transportul alternativ se vor schimba destul de mult.

Mai exact, pentru a functiona, toate platformele digitale de transport alternativ – cum sunt Uber si Bolt – vor fi obligate sa obtina un aviz de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Pentru eliberarea anuala a acestui aviz, operatorii platformelor digitale vor plati cate 50.000 de lei.

La randul lor, soferii parteneri vor fi nevoiti sa se autorizare la Autoritatea Auto Romana (ARR) pentru a putea face transport de persoane contra cost in regim alternativ. ARR le va elibera autorizatii de transport alternativ in localitatea de domiciliu, dar si cate o copie conforma, pentru fiecare autoturism folosit pe traseu.

Masinile folosite pentru ridesharing vor avea aplicate – in partea din dreapta jos a parbrizului si lunetei – cate un ecuson. Acesta va fi de fapt un sticker pe care vor fi inscriptionate: numarul masinii si numele platformei digitale de ridesharing folosita.

Soferii vor fi obligati sa dea bonuri fiscale (si chitante, la cererea pasagerului), iar toate fondurile obtinute din ridesharing de operatorii platformelor digitale vor trebui declarate si taxate potrivit legislatiei din Romania.

In plus, operatorii vor trebui sa aiba o evidenta clara a intregii activitati, pe care sa o puna, la cerere, la dispozitia autoritatilor romane care vor veni in control.

Cu alte cuvinte, ridesharingul va avea, in sfarsit, o legislatie proprie, care sa ii permita sa co-existe cu transportul in regim de taxi.

Ramane sa vedem daca, pana la urma, Cabinetul Dancila va decide sa dea aceasta ordonanta miercuri sau daca va prefera sa o modifice iar si apoi sa o relanseze, pentru a treia oara, in dezbatere publica.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor