Se anunţă iarnă grea. Temperaturi de MINUS 20 de grade într-o săptămână şi strat consistent de zăpadă

Prognoza pentru 6 noiembrie arată temperaturi sub minus 20 de grade în estul Siberiei. Harta interactivă a temperaturii arată cum iarna își croiește încet-încet drum spre sud în toată emisfera nordică.

25 oct. 2023, 12:33
Se anunţă iarnă grea. Temperaturi de MINUS 20 de grade într-o săptămână şi strat consistent de zăpadă

Iarna a început în Siberia cu ger și zăpadă. O mare parte din estul Rusiei se află deja sub temperaturi negative. Temperaturile geroase au pus deja stăpânire pe vastele întinderi din Siberia. În timpul zilei temperatura se menține sub zero grade, iar noaptea aerul se răcește sub minus 10 grade. Animația arată evoluția celor mai scăzute temperaturi în ultima săptămână din octombrie și în primele zile din noiembrie.

PROGNOZA IERNII. Oana Păduraru (ANM) anunţă pătrunderi succesive de aer polar: „Nu este exclus să avem ninsori la începutul lui noiembrie”

Se observă că zona cu temperaturi negative se extinde tot mai mult în această perioadă și că și gerul devine din ce în ce mai sever, mai ales spre începutul lunii noiembrie.

În primele zile din noiembrie, temperaturile minime din estul îndepărtat al Rusiei vor atinge deja minus 20 de grade pe arii destul de extinse, după cum arată nuanțele de mov pe harta de mai sus.

Harta interactivă a temperaturii din Siberia arată cum iarna își croiește încet-încet drum spre sud în toată emisfera nordică:

Prognoza iernii 2023-2024. Vortexul aduce aer polar şi zăpadă în România. Când va ninge în Bucureşti

Siberia este în frunte, dar aerul rece de iarnă se răspândește încet spre sud și în Alaska și Canada, unde temperaturile sunt încă destul de moderate.

Dar chiar și acolo, există adesea perioade de ger. În special de-a lungul Munților Stâncoși, frigul și zăpada au pătruns deja destul de departe în sud.

A început iarna în nordul Rusiei și va deveni rapid din ce în ce mai frig. În plină iarnă, temperaturile sub minus 50 de grade nu sunt neobișnuite.În Europa, iarna timpurie este încă limitată la nordul îndepărtat. Acolo, în Laponia, a căzut deja multă zăpadă și se pare că s-a instalat deja gerul. Cu toate acestea, Atlanticul nu este departe, cu mase de aer mai blând, și ar putea să aducă din nou o vreme mai caldă la începutul lunii noiembrie.

Se preconizează o iarnă grea în România conform prognozei meteo a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). După o vară extrem de călduroasă și prelungită, se pare că ne așteaptă o iarnă ca în vremurile de demult, caracterizată de temperaturi scăzute și abundentă zăpadă. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele luni, anunțând „valuri de aer polar”.

Oana Păduraru, meteorolog la ANM, a indicat că primele ninsori sunt așteptate în curând, în preajma sfârșitului lunii octombrie și începutul lunii noiembrie.

Nu este exclus să avem precipitații sub formă de ninsoare la începutul lunii noiembrie și chiar la sfârșitul lunii octombrie, pentru că așa cum aminteam mai devreme vor mai fi pătrunderi succesive de mase de aer rece, dinspre latitudini nordice, iar masa de aer cald care se află acum în sud, treptat, se va retrage și desigur că sunt favorizate pătrunderile reci.

Estimativ, se pare, totuși, că la finalul lunii octombrie – chiar dacă temperaturile rămân la modul general peste cele normale – există probabilitate foarte mare pentru ninsori. La început vor fi  în zonele montante, și mă refer la masivele nordice, apoi, treptat, și în partea centrală și zona Moldovei. Aici avem semnalul că vor fi primele ninsori.

Tot din estimările pe care le avem până în momentul de față se pare că vom avea în noiembrie ninsoare și în partea de sud a țării, nu neapărat chiar de la începutul lunii, dar pe măsură ce ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie probabilitatea crește“, a precizat Oana Păduraru, meteorolog ANM.

De asemenea, meteorologii de la Accuweather au indicat că iarna va sosi în România în prima săptămână a lunii decembrie, cu temperaturi minime sub pragul înghețului. Prima zi cu ninsori se preconizează a fi pe 2 decembrie, iar apoi se vor înregistra ninsori pe 16, 18, 20 și 23 decembrie. Se pare că avem șanse mari să avem zăpadă și de Revelion, cu ninsori prognozate pentru 29 și 30 decembrie.