Se anunţă o noapte grea în Ucraina. Rusia anunţă bombardamente intense în Donbas

Rusia a continuat să blocheze oraşul Harkov (nord-estul ţării) şi să efectueze bombardamente de artilerie, în timp ce în direcţia Doneţk şi în apropierea acestui oraş "ocupanţii au încercat, fără succes, să spargă apărarea trupelor noastre în zona localităţii Novotoşovskoe".

07 apr. 2022, 19:07
Se anunţă o noapte grea în Ucraina. Rusia anunţă bombardamente intense în Donbas

Război în Ucriana. Rusia continuă pregătirile pentru ofensiva sa în estul Ucrainei cu scopul de a prelua controlul asupra întregului Donbas, potrivit ultimului raport privind situaţia de război al Înaltului comandament al armatei ucrainene, făcut public joi dimineaţă, în cea de-a 43-a zi a invaziei ruse în Ucraina, potrivit EFE.

„Eforturile principale ale ocupanţilor se concentrează în prezent pe pregătirea operaţiunii ofensive în estul Ucrainei, cu scopul de a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Doneţk şi Lugansk”, se menţionează în raportul armatei ucrainene, care precizează, între altele, că trupele ruse continuă să fie active în direcţia Slobojanski (la sud de Zaporojie), Doneţk şi Tavria (tot în Zaporojie, dar mai la sud, aproape de Marea Azov).

Anunţ-şoc al omului lui Putin: „Războiul nuclear, varianta optimistă!”
Rusia a continuat să blocheze oraşul Harkov (nord-estul ţării) şi să efectueze bombardamente de artilerie, în timp ce în direcţia Doneţk şi în apropierea acestui oraş „ocupanţii au încercat, fără succes, să spargă apărarea trupelor noastre în zona localităţii Novotoşovskoe”.

La sud, Rusia „ia măsuri pentru restabilirea capacităţii de luptă a unităţilor sale”, în timp ce este acuzată de „utilizarea violenţei împotriva civililor în teritoriile temporar ocupate”, conform aceluiaşi raport.

„Populaţia din Mariupol este deportată cu forţa în districtele ocupate temporar din regiunea Doneţk”, potrivit acestui document.

Institutul pentru studiul războiului din SUA afirmă, în ultimul său buletin privind evoluţiile de pe frontul ucrainean, că Rusia a continuat să redistribuie forţe pe axa spre Sloviansk, în estul ţării, în ultimele 24 de ore şi că „niciun progres decisiv nu este asigurat”.

Acest oraş este considerat un obiectiv-cheie în ofensiva rusă care se prefigurează împotriva regiunilor de est ale Ucrainei.

În ultimele 24 de ore – potrivit institutului american – forţele ruse şi-au încheiat retragerea din regiunea Sumî, în nord-est, iar acestea au fost transferate în oraşul rusesc Belgorod, în apropiere de frontiera dintre cele două ţări, pentru a fi „ulterior desfăşurate în Donbas”.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: „Suntem gata să furnizăm mai multe arme Ucrainei, recunoaştem urgenţa situaţiei”

„Forţele ruse s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă în regiunile Doneţk şi Lugansk în zilele următoare, dar se pare că nu pot genera suficientă putere de luptă pentru a sparge apărarea ucraineană într-un atac frontal”, apreciază experţii institutului citat.

Referitor la oraşul Mariupol, aflat sub asediu, acelaşi institut american afirmă că „este imposibil de confirmat dacă au existat schimbări concrete pe teren” în ultimele 24 de ore.

Zilele următore vor fi ”ultima şansă” pentru civili să evacueze estul Ucrainei, afirmă autorităţile locale

Zilele viitoare vor fi „ultima şansă” pentru civili să evacueze estul Ucrainei, au avertizat joi autorităţile locale, pe fondul temerii privind o ofensivă majoră a armatei ruse în regiune, relatează AFP.

„Zilele următoare vor fi probabil ultima şansă de a pleca. Toate oraşele libere din regiunea Lugansk sunt sub focul inamic”, a atras atenţia pe Facebook guvernatorul acesteia, Serghei Gaidai, indicând că ruşii „sunt pe cale să taie toate căile posibile de ieşire”.

„Nu ezitaţi să plecaţi”, a spus el, după ce anterior a dat asigurări pe Telegram că autorităţile „nu vor permite un al doilea Mariupol”, cu referire la oraşul portuar din sudul Ucrainei asediat şi devastat de armata rusă de la sfârşitul lunii februarie.

Situaţia din Rubijne şi Popasna, două oraşe din regiunea Lugansk, „se deteriorează”, a adăugat el. „Evacuările sunt complicate” şi „nu mai există niciun spital intact în regiune”, a mai spus guvernatorul.

„Vom scoate oameni cu autocare până în ultima zi, până când ruşii vor lansa un atac”, a adăugat el. O persoană a fost ucisă într-un bombardament joi dimineaţă la Kreminna, un oraş de 20.000 de locuitori situat la 25 de kilometri nord-vest de Severodoneţk, a mai anunţat Gaidai.

Autorităţile ucrainene fac apel de mai multe zile la locuitorii din estul ţării să evacueze regiunea cât mai repede posibil, insistând că, în cazul unei ofensive ruseşti, civilii încă aflaţi acolo „riscă să moară”.

Moscova susţine, în schimb, că vrea să îşi repoziţioneze forţele pentru a-şi concentra eforturile pe „eliberarea” Donbasului, în estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi se luptă cu armata ucraineană începând din 2014.,

Anterior joi, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a spus că guvernul a făcut apel la civilii din zonele contestate din est să părăsească regiunea, şi a anunţat zece coridoare umanitare pentru evacuări, potrivit DPA.