Se aplică în toate marile magazine. Câţi bani cash trebuie să ai în portofel pentru cumpărături. Avertismentul specialiştilor

Românii ar putea plăti în curând în numerar produse de cel mult 2.000 lei. Așa vrea Guvernul să combată evaziunea fiscală, dar nu toată lumea are sau vrea un card bancar. Recent, Comisia Europeană a renunțat la ideea de a limita plățile în numerar, considerând că sunt încălcate libertățile fundamente ale omului, avertizează analistul Adrian Negrescu.

24 sept. 2023, 14:35
Se aplică în toate marile magazine. Câţi bani cash trebuie să ai în portofel pentru cumpărături. Avertismentul specialiştilor
De necrezut cât a ajuns să coste un pachet de unt în supermarket-uri

Plăţile cu cash în toate magazine cash and carry din România vor fi restricţionate în limita a 2.000 de lei.

Potrivit noilor măsuri agreate în Coaliție și publicate săptămâna trecută, în magazinele cash & carry, plățile vor putea făcute în limita a 2000 de lei cash, spre deosebire de cum era până acum, când românii puteau cheltui până la 10.000 lei cash.

Plafoanele la tranzacții sunt:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană, potrivit documentului.

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

EXCLUSIV Dispar banii cash. Plata salariilor nu se va mai face în numerar, iar comercianții, inclusiv de la birtul din sat, vor trebui să aibă POS

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, mai scrie în document.

Măsura a fost luată de guvernanți pentru a combate evaziunea fiscală.

”Ştim bine că plăţile cash sunt generatoare de plăţi la negru şi în felul acesta noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar. 2.000 de lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar.

Deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele”, spune Marcel Boloş

Măsura Guvernului care ar putea afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: „Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului”

 

Cum poate plăti un român cu cash un televizor sau un frigider care costă mai mult de 2.000 lei, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

„Singura șansă în condițiile acestei noi legi a austerității este să-ți iei banii cash, să te duci la bancă, să-i pui pe card și cu cardul să te duci la magazinul cash and carry sau la altă unitate de unde vrei să cumperi, la magazin.

Realitatea arată că vor fi limitate incredibil de mult tranzacţiile cash, iar această decizie, din punctul meu de vedere, va afecta cam jumătate din populația României, mai ales pe cei care stau în mediul rural și nu au acces la bancomate sau la POS-uri.

Apropo, numărul bancomatelor în România a scăzut cu 2000 în ultimii ani, iar POS-urile, adică acele terminale de plată unde plătim cu cardul, sunt numai 370.000 față de vreo 800.000 câte ar fi necesare.

Boloş restricţionează plăţile cu cash la magazine, dar nu şi a bonurilor de masă: „Am lăsat la latitudinea angajatorului să decidă dacă va da banii pe tichet sau îi va da în numerar”

Deci, practic, n-avem decât șansa de a strânge banii, de a face o excursie la bancă, la oraș sau la un automat în care să plasăm banii respectivi și cu cardul să mergem să plătim.

E o chestie absurdă din punct de vedere economic, e o chestie menită să reducă evaziunea fiscală, dar care nu ține cont de realitățile românești. Aceasta este marea problemă”, a spus Adrian Negrescu, analist economic, la Antena 3.

Cu alte cuvinte, banii la saltea nu prea mai funcționează în zilele noastre. Totuşi, sunt români care nu vor card bancar sau ştiu că nu se pot descurca cu el, iar analistul economic a venit cu un sfat pentru ei.

„Să încerce să-și limiteze cheltuielile, pentru că alte lucruri nu au de făcut. Decât, poate, să încerce să-și facă un card, pentru că avem cel mai redus nivel de bancarizare din Europa. Adică avem doar unul din trei români care are card și cont la bancă.

Adrian Negrescu: „Doar unul din trei români are card și cont la bancă”

Dar știți ce e interesant? Că această prevedere pe care Guvernul ne-o propune în această lege a austerității încalcă practic prevederile legislației europene. Recent, Comisia Europeană a renunțat la ideea de a limita plățile în numerar, considerând că sunt încălcate libertățile fundamente ale omului.

Mai mult decât atât, apropo de comisioane, că știți că marea problemă aceasta este, în Portugalia, atunci când extragi bani de la bancomat, prin lege, comisionul este zero, indiferent de unde retragi banii respectivi.

Iar în Statele Unite, sunt o grămadă de state care practic au interzis această reducere semnificativă a nivelului plăților în cash special pentru că ține, până la urma urmei, de dreptul oamenilor de a face cu banii ceea ce își doresc.

Nu e neapărată nevoie să-i ții la bancă și să fii de fiecare dată nevoit să plătești un comision pentru orice serviciu pe care îl faci cu cardul”, a atras atenţia analistul economic Adrian Negrescu.