Se autodesfiinţează Europa?

Europa este confruntată nu doar cu criza monetară ci şi cu un deficit de democraţie care periclitează mai mult decît un simplu un ideal.
Romania TV
01 feb. 2012, 18:42
Se autodesfiinţează Europa?

Repetate la infinit, pînă şi cele mai alarmante scenarii şi ipoteze – de la cele ecologice şi sociale, sfîrşind cu cele politice – nu mai mobilizează în măsura scontată spiritele şi energiile, ci nasc mai degrabă un sentiment de saţietate şi indiferenţă.

Mai puţină vîlvă decît cartea lui Thilo Sarrazin ”Germania se autodesfiinţează” a făcut în cîmpul publicisticii vestea, reiterată în ultima vreme, că şi Europa se autodesfiinţează.

Motivele pentru care cititorilor li se pare încă îndepărtată şi puţin probabilă adeverirea acestei proorociri, sunt diverse, scrie Deutsche Welle.

Criza bancară din 2008 şi apoi criza datoriilor, cea a monedei Euro, fac mai stringentă grija zilei de mîine pentru mai toţi locuitorii continentului, decît ameninţătoare, ideea unei prăbuşiri a Europei. Cît despre soluţia, mecanic invocată de politicieni, că spre a ieşi din impas este nevoie de mai multă „Europă”, ea trece aproape neobservată.

Dar nu cumva de mai multă democraţie are nevoie Europa spre a se salva pe sine?

Teoretic, răspunsul nu poate fi decît afirmativ. Concret însă, Europa a intrat deja în faza postdemocraţiei, exemplul cel mai flagrant în contextul crizei oferindu-l ungerea, tocmai la Atena şi Roma, considerate leagăne istorice ale democraţiei, a unor lideri tehnocraţi în fruntea guvernelor, fără ca poporul să mai fie consultat.

Această măsură de salvare nu ar fi fost impusă dacă Papandreou şi Berlusconi, de pildă, nu ar fi compromis ei înşişi, prin corupţie şi clientelism, idealul şi praxisul democraţiei, ducînd ţările la sapă de lemn, dar oferind unui strat foarte subţire de privilegiaţi garanţiile unui belşug nemeritat.

Europa este periclitată în existenţa ei nu doar de criza monedei comune, ci şi de deficitul de democraţie, în sensul etimologic al noţiunii (puterea, suveranitatea poporului) ca şi de renunţarea la valori comune în schimbul supralicitării unor interese, egoisme şi vanităţi naţionale. Cazul Ungariei sau cel al Belgiei – sunt grăitoare în acest sens. Mai rău încă, tot criza şi dura cură de austeritate menită să însănătoşească membrele pacientului european, au resuscitat clişee, stereotipii, idiosincrazii şi resentimente ce păreau demult uitate sau eradicate. Forţa lor de a eroda legăturile comune este mai puternică uneori decît se tem pesimiştii. Un ultim exemplu: ideea de a trimite în Grecia un comisar al Uniunii spre a veghea la stricta respectare a disciplinei bugetare a fost percepută ca atac la suveranitatea ţării şi a înrăutăţit şi mai mult relaţiile Atenei cu Germania, de unde pornise iniţiativa şi fireşte, cu Bruxelles-ul.

La aceste tendinţe centrifuge din interiorul comunităţii se adaugă presiunile venite din exterior, reacţia pieţelor financiare, a burselor, verdictele agenţiilor de rating, laolaltă alimentînd impresia că ţările cele mai afectate de criză ar fi victimele unui complot. Mult mai aproape de adevăr este însă o altă ipoteză. Deşi criza monedei comune euro se datorează şi unor erori politice, primatul pieţelor financiare, al băncilor asupra politicii, flagrant la ora actuală, este unul din principalele simptome ale postdemocraţiei. Aşa încît riscul ca tehnocraţia să îngroape democraţia este unul real.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări