Se cere DEMISIA ministrul Muncii. De la ce a plecat tot scandalul

Membrii democraţi ai Congresului au cerut marţi demisia ministrului Muncii, Alexander Acosta, în urma unor îngrijorări privind felul în care a gestionat fostul procuror federal cazul omului de afaceri Jeffrey Epstein, acuzat de trafic de minori, relatează Reuters.

09 iul. 2019, 18:17
Se cere DEMISIA ministrul Muncii. De la ce a plecat tot scandalul

Liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi alţii au declarat că Acosta trebuie să îşi dea demisia după ce Epstein a fost pus sub acuzare luni pentru trafic de minori, ridicând astfel semne de întrebare privind faptul că pe vremea când era procuror federal, Acosta a ajuns la un acord cu Epstein şi l-a condamnat pe acesta la doar 13 luni de închisoare.

„Îi cer demisia ministrului Acosta”, a afirmat Schumer într-un discurs. „Este imposibil ca cineva să mai aibă încredere în abilitatea lui Acosta de a conduce Ministerul Muncii”, a adăugat el.

„Dacă refuză să demisioneze, preşedintele Trump ar trebui să îl concedieze”, a precizat Schumer.

Pelosi a scris pe Twitter: „Ca procuror, a ajuns la un acord de neconceput cu Jeffrey Epstein, ţinut secret faţă de victimele sale şi oprindu-le astfel din a obţine dreptatea”.

Jeffrey Epstein, un om de afaceri din New York, acuzat anterior de molestarea mai multor fete, a fost arestat sâmbătă şi pus sub acuzare pentru trafic de minori de procurorii federali.

Anterior, Epstein a pledat vinovat în 2008 pentru solicitarea serviciilor de prostituţie şi, după ce a ajuns la un acord cu Acosta, cel care era procurer federal în Miami la acea vreme, a stat la închisoare doar 13 luni, înregistrându-se pe lista prădătorilor sexuali. În perioada arestului el avea voie să părăsească închisoarea timp de şase zile pe săptămână pentru a lucra în biroul său.

Autorităţile au găsit că Epstein a plătit bani cash câtorva zeci de fete, unele dintre ele având chiar 14 sau 15 ani pentru a-i oferi masaje dezbrăcate, care se încheiau de multe prin masturbare, sex oral sau viol.
Unele dintre fete erau fugite de acasă iar Epstein le-ar fi rugat să recruteze alte persoane. Întâlnirile ar fi avut loc între 1999 şi 2005.
Consiliera de la Casa Albă a numit faptele lui Epstein, cel acuzat de abuzuri sexuale asupra unor minore precum şi trafic de minori, ca fiind „dezgustătoare” însă a afirmat că a Acosta „face o treabă grozavă”.

„Preşedintele evident nu a fost implicat în caz, nu îl cunoştea pe Acosta la acea vreme şi nu a urmărit cazul cu atenţie”, a adăugat ea.

Înainte să fie condamnat, Epstein a avut relaţii apropiate cu persoane precum fostul preşedinte american Bill Clinton dar şi cu actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump.

În 2007, când Epstein a fost acuzat că ar fi abuzat sexual mai multe minore, Trump a declarat: „Îl ştiu pe Jeff de 15 ani. Un tip minunat. Mă distrez mereu când sunt cu el. Se spune că îi plac femeile frumoase la fel de mult ca mie, unele dintre ele fiind chiar tinere”.

Chuck Schumer i-a cerut lui Trump să explice relaţia sa cu Epstein.