Se confirmă declarațiile președintelui PNL, Nicolae Ciucă: România a depășit pragul de 95% absorbție a fondurilor europene

România a primit peste 23,112 miliarde euro din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 96%.

16 feb. 2024, 12:28
Se confirmă declarațiile președintelui PNL, Nicolae Ciucă: România a depășit pragul de 95% absorbție a fondurilor europene
Nicolae Ciucă

Actualul ministru al Fondurilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, confirmă calculele lui Nicolae Ciucă. „România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva valorii nominale a absorbţiei de fonduri europene pe programele din Politica de Coeziune 2014-2020”, a transmis Câciu.

„Am reuşit cea mai mare absorbţie de fonduri europene din istoria noastră. Ne-a ajutat PNRR-ul pentru că am avut un mecanism pe care l-am agregat în interiorul Guvernului. Am avut un ministru la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, domnul Boloş, care a înţeles şi venea din interiorul mecanismului, dar de unde? De acolo de unde se punea în practică, de la nivelul regiunii de Nord-Vest şi, în felul acesta, 11,3 miliarde a însemnat 20% din cât absorbise România din 2007 până în 2022. O sumă foarte importantă, ceea ce ne-a permis şi în 2023, pentru că mecanismele respective au acţionat şi în 2023, şi putem să vorbim astăzi, pentru prima dată, la finalul unui cadru financiar multianual, de o absorbţie de peste 90% de fonduri europene”, a afirmat Nicolae Ciucă la începutul anului.

 

Ședință decisivă a coaliției de guvernare pe tema comasării alegerilor. Care sunt scenariile aflate pe masa lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu afirmă vineri, într-o postare pe Facebook, că România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva valorii nominale a absorbţiei de fonduri europene pe programele din Politica de Coeziune. El anunţă că în prezent sunt transmise spre rambursare Comisiei Europene declaraţii de cheltuieli de aproximativ 600 de milioane euro.

”România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva valorii nominale a absorbţiei de fonduri europene pe programele din Politica de Coeziune 2014-2020. La acest moment, România a primit peste 23,112 miliarde euro din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 96%”, precizează Câciu într-o postare pe Facebook.

Conform lui Câciu, în prezent sunt transmise spre rambursare Comisiei Europene declaraţii de cheltuieli de încă aproximativ 600 de milioane euro, iar pentru luna martie estimează transmiterea de declaraţii de cheltuieli de încă 600 milioane euro.

Nicolae Ciucă, despre strategiile Guvernului pentru a sprijini educația: ”Investiții, investiții, investiții”