RAPORT OFICIAL: Avionul malaezian prăbuşit în Ucraina a fost DOBORÂT de RACHETE

La o lună şi jumătate după prăbuşirea avionului Boeing-777 aparţinând Malaysia Airlines, un prim raport foarte aşteptat cu privire la cauzele dezastrului în care au murit 298 de persoane arată că avionul malaezian a fost doborât de rachete trase, cel mai probabil, de rebelii proruşi din Ucraina.

09 sept. 2014, 06:29
RAPORT OFICIAL: Avionul malaezian prăbuşit în Ucraina a fost DOBORÂT de RACHETE

Experţii danezi au afirmat că avionul  aparţinând companiei aviatice Malaysia Airlines s-a desfăcut în bucăţi, în timp ce zbura deasupra Ucrainei, fiind lovit de „numeroase obiecte” care „au perforat aparatul cu mare viteză, dinspre exterior spre interior”.  După toate informaţiile, se pare că separatiştii proruşi au doborât avionul folosindu-se de un sistem de tip BUK. 

În raportul realizat de autorităţile olandeze asupra zborului MH17 se precizează că „nu există nicio dovadă a vreunei erori tehnice sau umane”. Toate cele 298 de persoane – pasageri şi membri ai echipajului – aflate la bordul avionului malaezian atacat cu rachete de către rebelii proruşi din Ucraina  şi-au pierdut viaţa. Avionul Boeing 777 a căzut în regiunile Lugansk, între Krasni Luci şi regiunea Doneţk, în dreptul localităţii Şahtarsk, în noapte de 17 iulie, potrivit BBC.

Citeşte şi ŞOCANT: Mercenarii din Ucraina au vrut să DOBOARE un AVION RUSESC, şi nu Boeing-ul MALAEZIAN

Anchetatorii olandezi s-au folosit în investigaţiile lor asupra cauzelor prăbuşirii avionului malaezian de cutiile negre ale aparatului, de datele furnizate de către controlorii de zbor, de imagini din satelit şi de fotografii făcute la locul tragediei pentru a redacta raportul preliminar.

Citeşte şi Zborul MH17: Au fost IDENTIFICATE 173 de victime ale tragediei aviatice

Anterior, mass-media anunţau că acest raport preliminar va prezenta primele concluzii ale Biroului de anchetă.  Inspectorii olandezi care au întocmit acest raport nu au vizitat însă locul accidentului din estul Ucrainei, motivând că nu sunt în siguranţă din cauza luptelor din zonă. Anchetatorii ucraineni s-au aflat însă pentru scut timp la locul accidentului.

Citeşte şi Val de demisii la Malaysia Airlines, după cele două tragedii aviatice din acest an

Este posibil să se tragă primele concluzii semnificative fără să fi fost la faţa locului’, a declarat Sara Vernooij, purtătoarea de cuvânt a OVV, adăugând însă că este necesară o anchetă suplimentară înainte de publicarea raportului final, aşteptat pentru vara anului 2015.

Un avion Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines, care asigura legătura Amsterdam-Kuala Lumpur, a explodat în zbor la 17 iulie, fiind cel mai probabil doborât de o rachetă în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, printre care 193 de cetăţeni olandezi.