Se dau 500 de lei /familie de la Guvern, ajutor pentru curent, gaze, căldură, lemne. Banii intră pe card în ianuarie

Guvernul ar putea acorda fiecărei familii cu venituri reduse un ajutor în bani în valoare de 500 de lei, pe card, sumă din care vor putea fi plătite, la alegere, facturi la energie electrică, gaze, căldură, sau pentru lemne de foc. O decizie finală este așteptată în coaliția de guvernare.
Filip Stan
14 nov. 2022, 16:22
Se dau 500 de lei /familie de la Guvern, ajutor pentru curent, gaze, căldură, lemne. Banii intră pe card în ianuarie

Bani de la Guvern pentru familiile cu venituri modeste. Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a explicat luni, la Antena 3, că schema de ajutor ar putea să fie următoarea: Guvernul se gândește să acorde câte 100 de lei/lună pentru fiecare „punct de consum”, adică pentru fiecare gospodărie, pe perioada noiembrie 2021 – martie 2022, iar toți banii să fie acordați o singură dată, întreaga sumă urmând să fie virată pe un card.

Ajutorul ar putea merge către familiile în care care membrii ei au venituri sub 2.000 de lei, potrivit unor surse din Guvern.

Decizia finală trebuie luată în coaliția de guvernare. Ordonanţa 119 – care ar trebui să reglementeze piaţa energiei şi să pună punct scandalurilor legate de facturile greşite – va avea un raport preliminar în Parlament săptămâna viitoare. Astfel, Ordonanța de Urgență din Guvern urmează să fie discutată în comisiile de specialitate pentru obținerea avizelor.

Politicienii ar trebui să introducă în proiect şi categoriile care vor primi ajutoare – familiile cu trei copii, persoanele care au nevoie de aparate medicale, precum şi şcolile, spitalele, bisericile şi instituţiile de utilitate publică. Toate prevederile stabilite de Guvern trebuie apoi votate în Parlament.

Decizia nu ar trebui să întârzie, deoarece noua ordonanţă trebuie aplicată de la 1 ianaurie, prevederile sale fiind valabile peste doi ani, până în martie 2025.

Sursele politice au precizat că președinții celor două partide de guvernământ, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, vor avea o discuție pe această temă, luni, înainte de ședința solemnă din Parlament, consacrată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Brașov din 15 noiembrie.

Guvern: Premierul Ciucă, despre categoriile care vor intra în plafonarea preţului energiei la 1 leu

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, despre categoriile care vor intra în plafonarea preţului energiei la 1 leu, în modificările care se vor aduce în Parlament la Ordonanţa 119 din energie, că este vorba despre familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societăţile de apă-canal, care asigură utilităţile publice. El a menţionat că nu au discutat despre aeroporturi.

”Este foarte limpede că tot cee ace am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă, se va aplica, este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să putem să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit pentru 1 leu”, a spus premierul la Parlament.

Întrebat care sunt categoriile care vor intra în preţul plafonat de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a spus că este vorba de familile monoparentale sau cele care au maim ult de trei copii, bisericile, societăţile de apă-canal, care asigură utilităţile publice.

Despre introducerea în această categorie de plafonare şi a aeroporturilor şi a medicilor de familie, premierul Ciucă a spus că nu au discutat despre aeroporturi. ”Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie a fost să raportăm la luna în curs, la anul 2022 nu la anul trecut, pentru că a fost o problem legată de modul în care s-a desfăşurat activitatea pe perioada pandemiei”, a mai spus premierul, despre modul în care se va face calculul.

EXCLUSIV – Pensii 2023. Şeful Casei Naţionale de Pensii anunţă când se tipăresc taloanele cu majorările incluse

Isărescu: La sfârşitul acestui an vedem o inflaţie mai mare decât în prezent, în jur de 16%

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, estimează o inflaţie mai mare decât în prezent, în jur de 16%, pentru finalul anului, iar traiectoria viitoare a ratei anuale a inflaţiei depinde în mod esenţial de deciziile referitoare la durata/configuraţia schemei de plafonare a preţurilor pentru energia electrică şi gazele naturale.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut cu 0,6 puncte procentuale în octombrie faţă de septembrie, la 15,3%. ”La sfârşitul acestui an vedem o inflaţie mai mare decât în prezent, în jur de 16%. În noiembrie anul trecut, creşterea lunară a IPC a fost chiar zero. Nu vedem o asemenea performanţă şi în noiembrie anul acesta. Când va apărea în decembrie inflaţia din noiembrie, comparativ cu noiembrie anul precedent, va fi probabil peste 15%. Asta nu înseamnă că ce s-a întâmplat în octombrie a fost un accident. Efectul de bază îşi joacă rolul său în evoluţia indicelui preţurilor de consum. Probabil datorită acestui lucru o să avem din nou o creştere a ratei anuale a inflaţiei până la 16%. După care, pe ipoteza iniţială pe care s-a calculat scenariul de bază, scade inflaţia probabil permanent, cu excepţia lui august anul viitor. Am calculat repede şi arată rata anuală a inflaţiei în ipoteza prelungirii schemei de plafonare şi observăm o diferenţă majoră de câteva puncte procentuale. Mai mult ca sigur că în luna februarie, când avem raporul viitor, proiecţia viitoare va ajunge undeva în apropierea ţintei undeva în 2024. Nu am apucat să calculăm efectele indirecte. Dacă unele preţuri la energie, gaze naturale se vor duce în jos, e posibil să avem o evoluţie mai bună, să intrăm mai repede în intervalul ţintit. Dacă avem prelungirea războiului, cu efecte puternice în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie, cu o iarnă dificilă, traiectoria se schimbă”, a spus Mugur Isărescu.

EXCLUSIV. Marius Budăi anunţă că într-o săptămână se decide procentul de majorare a pensiilor: „Să se termine această licitaţie a sărăciei!”
Traiectoria viitoare a ratei anuale a inflaţiei depinde în mod esenţial de deciziile referitoare la durata/configuraţia schemei de plafonare a preţurilor pentru energia electrică şi gazele naturale, potrivit BNR.

 

”Cel mai mare necaz pe care îl vedem, nu numai noi, îl văd şi europenii, şi americanii, chiar dacă în America inflaţia o dă în jos, marele pericol este dezancorarea anticipaţiilor inflaţioniste. Dacă se întâmplă la casele mari, BCE, Fed, Banca Angliei, bineînţeles că ne va afecta şi pe noi”, a mai spus Isărescu.

Despre preţurile materiilor prime, în ciuda temperării, oficialul BNR spune că banca central este precaută şi crede că impactul este în continuare în sus.

De la începutul anului 2021 şi până în prezent, rata anuală a IPPI din industria alimentară a consemnat un salt de circa 30 puncte procentuale, iar variaţia anuală a IPC pentru alimente procesate a accelerat cu 15,9 pp.

Episodul actual se distinge de celelalte atât prin amplitudinea şocurilor, cât şi prin specificul celui energetic (anterior, petrol, în prezent, gaze naturale şi energie electric ă, inputuri utilizate în cvasitotalitatea etapelor proceselor de producţie), arată BNR.

DailyBusiness
Prime Crăciun 2024. Cine sunt românii care primesc 1000 de lei în plus la salariu
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție
Fanatik.ro
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață. Are peisaje unice care îți taie răsuflarea
Capital.ro
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Playtech.ro
Zodiile care dau lovitura în primele trei luni ale anului 2025. Noroc, prosperitate și belșug pentru acești nativi
DailyBusiness
Câte mii de euro a cheltuit Andreea Bostănică ca să-și decoreze bradul de Crăciun cu cristale Swarovski. Influencerița de 20 de ani nu se uită deloc la bani
Adevarul
Câți români ar fi rămas fără joburi dacă ar fi ieșit președinte Călin Georgescu
wowbiz.ro
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Vești pentru românii cu centrale de apartament. Reglementări noi din 2025
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Imaginile durerii de la locul tragediei din Ploiești, în care doi tineri au murit după o cursă ilegală de mașini. Ce a apărut în locul în care Armando și Mihai și-au pierdut viața
Cancan.ro
Ce a pățit patronul unei pensiuni din Cluj, după ce a angajat un bărbat din Bangladesh. Ce i-a făcut asiaticul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România: Am câștigat ceva timp
StirileBZI
Se schimbă bancnotele! Trecerea la Euro, prevăzută din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
substantial.ro
Taxă de dezvoltare urbană propusă de Primăria Sectorului 4
MediaFlux
ACCIDENT GRAV de AUTOCAR! ȘOFERUL a MURIT la VOLAN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bucurie pentru părinți și pitici: alocațiile pentru copii vor crește de la 1 ianuarie