Se dau bani de la stat. Cine sunt cei 20.000 de tineri care vor primi granturi de câte 1.000 de euro din partea MIPE

20.000 de tineri care doresc să investească timp de patru ani la bursă ar putea să primească din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europe (MIPE) granturi de câte 1.000 de euro.

27 feb. 2023, 18:22
Se dau bani de la stat. Cine sunt cei 20.000 de tineri care vor primi granturi de câte 1.000 de euro din partea MIPE

Cine sunt cei 20.000 de tineri care vor primi granturi de câte 1.000 de euro din partea MIPE. Csilla Hegedus, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europe (MIPE), a anunțat luni că banii rămași din bugetul de 35 de milioane de euro alocați din PNRR companiilor care doresc să se listeze la Bursa de Valori București, prin programul  „Listarea la bursă a întreprinderilor” ar putea fi folosiți pentru tinerii care doresc să investească pe bursa locală.

Citește și AIR CLAIM atrage capital prin plasament privat urmat de listarea la BVB, oferind investitorilor expunere pe industria transportului aerian

Cine sunt cei 20.000 de tineri care vor primi granturi de câte 1.000 de euro din partea MIPE

În acest proiect ar putea fi incluși aproximativ 20.000 de tineri care au deja cunoștințe despre bursă și care ar putea accesa granturi în valoare de 1.000 de euro, pe care să îi investească timp de 4 ani, a subliniat secretarul de stat.

„Nu credem că vom folosi acești 35 de milioane de euro, pentru că nu avem cum. De aceea, am vrea să facem un proiect combinat care să aibă o parte educațională în acest domeniu, respectiv să ajutăm în jur de 20.000 de tineri să fie investitori la bursă.

Ne-am gândit – e un gând care se poate modifica după consultări și după ce planificăm efectiv această măsură – să le oferim 1.000 de euro ca un grant, dacă ei investesc 1.000 de euro la bursă. Trebuie să stea 4 ani- deci 250 de euro pe an, dar partea de educație, de training, trebuie să preceadă. Altfel, ei se vor juca la bursă și nu vom avea rezultatele dorite”, a declarat secretarul de stat.

Companiile antreprenoriale românești, inclusiv IMM-uri, pot depune în perioada 6 martie- 6 aprile, proiecte pentru a primi granturi în cadrul apelului de proiecte ”Listarea la bursă a întreprinderilor” din cadrul Pilonului III,  Componenta C9 (Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare), Investiția I3 (Scheme de ajutor pentru sectorul privat), Măsura 2 (Schemă de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă).

În aceste momente, 35 de milioane de euro sunt disponibili pentru aproximativ 280 de companii, care pot accesa fonduri nerambursabile. Acești bani pot fi utilizați de companii pentru a-și acoperi 70% din cheltuielile eligibile legate de emiterea de acțiuni noi în conformitate cu condițiile Bursei de Valori București.

Acești bani vor fi acordați conform principiului primul venit, primul servit, pentru acoperirea cheltuielilor cu:

  • consultanță juridică,
  • tarife ale instituțiilor pieței,
  • servicii de audit financiar și consultanță fiscală,
  • consultanță și intermediere a ofertei publice sau plasamentului privat,
  • consultanță pentru raportul de sustenabilitate și rating ESG,
  • adaptarea întreprinderii la cerințele guvernanță corporativă, standarde de raportare ESG și relații cu investitorii necesare menținerii pe piața de capital.

Valoarea maximă eligibilă a asistenței financiare nerambursabile este de 25.000 euro (fără TVA) pentru proiectele care vizează listarea unei oferte publice inițiale primare prin Sistemul Multilateral de Tranzacționare administrat de Bursa de Valori București și de 200.000 euro (fără TVA) pentru proiectele care vizează listarea unei oferte publice inițiale primare pe Piața Reglementată administrată de Bursei de Valori București.

Citește și One United Properties cumpără de la Adriean Videanu un teren de 45.000 mp în București. Vrea să construiască aici inclusiv un bloc de 33 de etaje