Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care pot primi 4.000 de euro

Noul an vine cu veşti bune pentru români. Ministerul Agriculturii anunţă că se simplifică procesul de accesare a ajutoarelor pentru legumicultori. Românii pot primi anul acesta până la 4.000 de euro pentru producţiile de tomate.

09 feb. 2022, 17:10
Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care pot primi 4.000 de euro

Se dau bani de la stat. Ministerul Agriculturii a anunțat că simplifică procesul de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor. Mai exact, partea birocratică va fi preluată de structurile judeţene.

Se dau bani de la stat. Anunţul făcut de Ministerul Agriculturii

„Pentru a veni în sprijinul fermierilor, MADR completează actele normative referitoare la Programele ”Tomata”, susţinerea de legume în spaţii protejate şi de susţinere a producţiei de usturoi românesc, cu dispoziţii în scopul reducerii eforturilor fermierilor de procurare a documentelor necesare pentru obţinerea sprijinului acordat.”, transmit reprezentanţii MADR, potrivit capital.ro. 

Citeşte şi Tichete cadou 2022. Se schimbă regulile. Toţi angajatorii trebuie să afle asta

Pentru Ciclul I de producţie, cultivatorii de tomate pot depune la Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ) cereri pentru obţinerea ajutorului de minimis până la data de 1 martie 2022. Pentru cei care din anumite motive nu au reuşit să obţină şi să depună certificatul de atestare fiscală şi cazierul fiscal, Direcţiile Agricole Judeţene vor proceda la completarea dosarelor şi vor solicita de la autorităţile publice emitente documentele menţionate.

„Aşa cum am mai spus, rolul principal al Ministerului Agriculturii şi al angajaţilor săi este acela de a munci pentru fermieri, care ştiu ce au de făcut: să stea în câmp şi să producă hrană pentru populaţie. De aceea, structurile judeţene vor prelua partea birocratică din întregul proces de implementare al accesării acestor programe de sprijin”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii amintesc că a fost aprobat programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022, iar prin Hotărârea Guvernului nr.147/2022 a fost aprobată schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi.

Referitor la Programul „Tomata”, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri.

Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producţiile de tomate valorificate în perioada:  1 martie – 10 iunie (pentru ciclul I) și 15 octombrie – 9 decembrie (pentru ciclul II).

Referitor la producţiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000mp. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 eu-ro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de- castraveţi – 4.000 kg; ardei gras şi / sau lung;  kapia – 2.000 kg ; fasole păstăi – 1.500 kg;  spanac – 1.000 kg salată – 10.000 plante; ceapă verde – 100.000 bulbi.

Potrivit datelor MADR, programul de susţinere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar şi se acordă pentru producţiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producţia minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Citeşte şi Se modifică modul de acordare a SUBVENŢIILOR. Ministrul Agriculturii a explicat cum vor fi făcute plăţile