Se dau bani de la stat! Cine sunt românii care vor beneficia de ajutoare de urgenţă majorate

Românii ale căror gospodării sunt afectate de inundații, de alunecări de teren, dar și de alte fenomene meteo severe, vor primi de la stat ajutoare de urgenţă aproape duble față de cele oferite în 2021.

07 aug. 2022, 18:50
Se dau bani de la stat! Cine sunt românii care vor beneficia de ajutoare de urgenţă majorate

Se dau bani de la stat! Guvernul alocă 6.000.000 de lei pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure afectate de inundaţii în cursul anului 2022, potrivit HG 974/2022, publicată în Monitorul oficial.

Potrivit noii hotărâri, inundaţiile fac referire la atât ploile abundente, cât şi la fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren şi fenomenele meteorologice deosebite – vânt puternic, grindină, viituri etc.

Ajutorul de urgenţă, în acest caz, va fi acordat acelor familii sau persoane ale căror locuinţe au fost avariate parţial sau în totalitate, potrivit evaluărilor şi constatărilor efectuate de autorităţi, potrivit avocatnet.ro

Față de sumele acordate anul trecut, stabilite prin HG 671/2021, ajutoarele propuse pentru acest an sunt aproape duble.

Citeste si Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care primesc 2.500 de lei în mână

Mai exact, ajutoarele de urgenţă care se vor acorda familiilor sau persoanelor singure afectate de inundaţii, indiferent de veniturile acestora, vor fi:

  • câte 10.000 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75% (inclusiv);
  • câte 7.000 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% (inclusiv) şi 75%;
  • câte 4.500 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% (inclusiv) şi 50%;
  • câte 2.500 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;
  • câte 1.500 de lei pentru cei ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

Ajutorul de 1.500 de lei acordat pentru bunurile deteriorate se acordă suplimentar faţă de ajutoarele pentru afectarea locuinţei. De pildă, dacă locuința unei familii sau persoane a fost afectată în proporție de 60% și are și bunuri deteriorate de inundații sau alte fenomene meteo deosebite, aceasta va primi un ajutor total de 8.500 de lei.

Citeste si Veşti bune pentru agricultori. Se dau bani de la stat, sume suplimentate pentru motorină

În plus, atunci când, din cauza inundațiilor, alunecărilor de teren sau fenomenelor meteo deosebite, se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei decedate va beneficia şi de un ajutor suplimentar de 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

În cazul în care persoana singură sau familia deţine mai multe locuinţe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuinţă.