Se dau bani mulţi pentru culturile de goji. Sumele imense pe care le pot primii românii care se hotărăsc să planteze fructul chinezesc

Tot mai mulţi români caută să scaotă bani din culturi mai puţin tradiţionale în ţara noastra. Una din sursele de venit poate fi cultura de goji, un fruct de pădure de culoare roşiatică originar din Asia, fiind întâlnit în special în China.

04 oct. 2022, 11:36
Se dau bani mulţi pentru culturile de goji. Sumele imense pe care le pot primii românii care se hotărăsc să planteze fructul chinezesc
Se dau bani mulţi pentru culturile de goji. Sumele imense pe care le pot primii românii care se hotărăsc să planteze fructul chinezesc

Se dau bani mulţi pentru culturile de goji. Adrian Nicolae, producător de fructe goji sub brandul Goji Bio Braşov, cu o experienţă de zece ani pe piaţă, a vorbit despre avantajele acestei culturi în România, mai ales că, începând din 2023, prin noul Plan Naţional Strategic 2023 – 2027, cultura este eligibilă pentru finanţarea prin fonduri europene, iar costul standard al unei culturi superintensive este de circa 8.000 euro / hectar, potrivit calculelor ZF.

Bani de la guvern pentru români! Ce categorie de cetățeni va beneficia de 2.000 de lei

„Cei interesaţi de cultura de goji pot aplica pentru o finanţare prin fonduri europene pe submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţii pomicole. Aceştia pot înfiinţa plantaţii profesionale de goji sau pot extinde o cultură existentă şi pot achiziţiona echipamente şi utilaje. Încă de acum 3 ani, fructul de goji a devenit autohton prin omolo­garea a două soiuri, iar această oportunitate este formidabilă pentru cei interesaţi”, a declarat Adrian Nicolae.

De profesie economist, acesta deţine o afacere integrată cu fructe goji – pepinieră şi plantaţie – din 2012, în comuna Augustin, situată la 50 de kilometri de Braşov. În 2019, a investit aproximativ 100.000 de euro în cea de-a doua plantaţie-pepinieră de goji, situată în Codlea. Între timp, cultura de goji a devenit tentantă pentru fermierii români, iat în ultimii cinci ani numărul total al producătorilor a trecut de 1.000! „Interesul tot mai crescut pentru această cultură împreună cu oportunitatea de a investi pot stabili poziţia ţării noastre ca important producător de goji românesc în relaţia cu cumpărătorii externi”, a mai spus Adrian Nicolae.

Ajutorul social, înlocuit de venitul minim de incluziune. Cine nu va mai primi bani de la stat

Conform datelor din ultima variantă a Planului Naţional Strategic, valoarea sprijinului public nerambursabil pentru proiectele de investiţii de modernizare a culturilor va fi de maximum 3 milioane euro / proiect, iar valoarea sprijinului public nerambursabil pentru proiectele de investiţii de înfiinţare va fi de maximum 15 milioane euro / proiect.