Se dau banii înapoi de sâmbătă, statul trebuie să restituie sume uriaşe. Care este ultimul pas pentru a primi banii pe card

Amenzile pentru formularul PLF vor fi anulate, în următoarea perioadă. Pentru restituirea amenzilor plătite e nevoie de norme suplimentare.

29 iul. 2022, 13:11
Se dau banii înapoi de sâmbătă, statul trebuie să restituie sume uriaşe. Care este ultimul pas pentru a primi banii pe card

Se dau banii înapoi de sâmbătă! Amenzile aplicate pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), care a fost obligatoriu pentru toți cei care veneau în România din alte țări, vor fi anulate, iar banii plătiți de cei sancționați vor fi restituiți, după cum reiese dintr-o lege care va intra în vigoare de sâmbătă. Totuși, restituirea banilor se va face după ce va fi oficializată procedura necesară, iar scoaterea din evidență a datoriilor va trebui operaționalizată de către Fisc. Formularul PLF a fost introdus în luna decembrie 2021 și eliminat în martie anul acesta.

Amenzile date în pandemie pentru necompletarea formularului PLF vor fi anulate. Cum vor fi recuperaţi banii plătiţi

Legea 257/2022, publicată azi în Monitorul Oficial prevede că „amenzile contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr.22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare”.

În baza legii privind completarea PLF au fost aplicate un număr de 150.000 de amenzi doar în prima lună, în perioada 25 decembrie 2021 – 31 ianuarie 2022. Acestea depăşeau suma de 361 de milioane de lei. Anul trecut, amenzile pentru necompletarea Formularului PLF au fost cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei, iar începând cu luna februarie 2022, amenzile au fost de 500 de lei, transmite deputatul PSD Gheorghe Şoldan, unul dintre inițiatorii legii privind anularea amenzilor.

Potrivit sursei citate, în două săptămâni, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei are obligaţia să emită un Ordin al ministrului prin care să stabilească procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani tuturor celor care au plătit aceste amenzi.

Pensii private 2022. E OFICIAL! Creşte contribuţia la pilonul II, legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

De menționat și faptul că sumele de bani achitate până acum se restituie doar la cererea contravenientului, care trebuie depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului Cseke Attila.

Amintim că, au existat cazuri în care românii au completat la întoarcerea în ţară formularul PLF, însă din cauza birocraţiei, autorităţile nu au mai avut acces la acea bază de date şi au emis amenzi nejustificate. Unii dintre aceştia şi-au recuperat deja banii în instanţe, însă alţii, au rămas cu paguba.

„Era nedrept ca unii români să plătească pentru greşelile altora. Legea trebuie să fie aceeaşi pentru toţi”, mai transmite deputatul social-democrat.

În plus, având în vedere fapta comisă, avocații au declarat că valoarea amenzii este disproporționată, iar completarea aplicarea unei amenzi pentru completarea eronată a formularului este contrară legii.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joia trecută, legea prin care se anulează amenzile privind formularul PLF, care s-a aplicat în țara noastră în perioada decembrie 2021 – martie 2022.