Amenzile date în pandemie pentru necompletarea formularului PLF vor fi anulate. Cum vor fi recuperaţi banii plătiţi

Deputaţii au decis prin vot, în calitate de for decizional, anularea amenzi date de statul român pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), obligatoriu pentru toți cei care veneau în România din alte țări.

30 iun. 2022, 12:49
Amenzile date în pandemie pentru necompletarea formularului PLF vor fi anulate. Cum vor fi recuperaţi banii plătiţi

În contextul în care multe dintre miile de amenzi date pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), obligatoriu pentru toți cei care veneau în România din alte țări, au fost aplicate greșit, deputaţii au stabilit anularea acestora. Au fost 282 de voturi „pentru” anulare, niciun vot „împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul prin care cei sancţionaţi pentru că nu au completat formularul PLF la intrarea în ţară a fost iniţiat de un grup de parlamentari PSD.

„Se anulează amenzile contravenţionale aplicate în baza art. 4 alin. (1) din OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Amenzile (…) care au fost achitate parţial sau în totalitate de către debitori se restituie acestora la cerere”, se arată în proiectul adoptat.

Citeşte şi: Alina Mungiu Pippidi, amendată de DSP pentru că NU ar fi completat formularul PLF la sosirea în ţară: „Amenzi gigantice pentru nimic”

Potrivit proiectului de lege adoptat, amenzile contravenționale date pentru necompletarea formularului PLF, introdus prin OUG nr. 129/2021, și neplătite până acum vor fi anulate și scăzute din evidențele organelor de executare, iar sumele plătite deja vor fi restituite celor sancționați.

Citeşte şi: Formularul PLF a fost eliminat în România. Guvernul a abrogat OUG prin care a fost introdus

Cum vor fi recuperaţi banii plătiţi pentru amenzile date în pandemie pentru necompletarea formularului PLF

Persoanele sancţionate în pandemie pentru necompletarea formularului PLF şi care au plătit deja amenda vor putea primi banii înapoi, la cerere, scrie avocatnet.ro

Aceste persoane trebuie să depună o cerere în termen de 90 de zile de la de la intrarea în vigoare a ordinului prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va stabili, după ce măsura se va aplica, procedura de restituire.

Completarea formularului PLF a fost obligatorie la intrarea în România în perioada decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui puteau ajunge până la 3.000 de lei.