Se dau banii înapoi, decizie de ultim moment. Ai nevoie de un simplu document pentru a primi banii pe card

Toți cei care nu au reușit să își recupereze, încă, banii pentru fostele taxe auto, pot face acest lucru acum printr-o simplă cerere la Fisc.

11 iul. 2023, 09:58
Se dau banii înapoi, decizie de ultim moment. Ai nevoie de un simplu document pentru a primi banii pe card

Banii din taxa auto cerută ilegal se dau înapoi! Un nou mecanism pentru restituirea fostelor taxe auto a apărut în vara anului 2022, iar ulterior, cadrul legal al acestui mecanism a fost completat, prin oficializarea normelor și a modelului cererii necesare celor ce n-au cerut restituirea la timp.

Acum, printr-un proiect de ordin pus luni în dezbatere publică, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) stabilește introducerea a două noi acte administrativ-fiscale ce vor fi utilizate de organele fiscale centrale și pentru restituirea fostelor taxe auto.

O nouă taxă auto, românii vor fi obligaţi să-şi lase maşinile acasă. Amenzi de 5000 de lei pentru cine nu respectă restricţiile
Pentru toți cei care nu au reușit să ceară, prin mecanismul apărut în 2017, restituirea fostelor taxe auto, aceștia își vor putea recupera banii pe cale administrativă până în 2027, printr-un nou mecanism apărut în vara lui 2022.

În ciuda faptului că mecanismul a apărut de mai bine de 9 luni, până în acest moment cei interesați nu au putut depune solicitări pentru a-și recupera banii, deoarece nu existau încă normele metodologice pentru a fi pus în aplicare.

Însă luni, 24 aprilie, situația a fost remediată, odată cu oficializarea normelor și apariția modelului documentelor necesare recuperării fostelor taxe auto

Curtea de justiție a Uniunii Europene a fost cea care a decis apariția unui nou mecanism, pe motiv că perioada de un an în care s-au putut cere banii, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost prea scurtă.

Noul mecanism vizează recuperarea următoarelor foste taxe auto:

  • taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal)
  • taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008)
  • taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012)
  • timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).

Noul mecanism se va aplica timp de cinci ani de la apariția OUG 93/2022, mai exact, până pe 29 iunie 2027.

Cererea va fi depusă la Fisc

Toți cei care doresc restituirea banilor achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia trebuie să depună solicitarea la Fisc.

Cu alte cuvinte, teoretic, cei interesați se pot adresa de acum autorităților pentru recuperarea fostelor taxe auto.

În cerere trebuie trecute mai multe informații, precum contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită, precum și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/ varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare.

Veşti bune pentru români: 6.979 lei în plus pentru fiecare gospodărie

Ca excepție de la regulă, în cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se trece numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plății sumelor.

Pe de altă parte, în cazul în care taxa a fost achitată de firma de leasing, cererea de restituire trebuie depusă de către proprietarii care au achiziționat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, doar în condițiile în care contractul de leasing a fost finalizat.

Organul fiscal competent va verifica plata efectuată de contribuabil, pe baza numărului de identificare al autoturismului/autovehiculului sau CNP-ul/CUI-ul contribuabilului, precum și celelalte informații prezentate în cerere.

Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii, virați în conturile bancare indicate la depunerea solicitărilor, scrie avocatnet.ro.

În momentul în care Fiscul nu poate identifica cu certitudine datele necesare soluționării cererii, va fi solicitată prezentarea de către contribuabil, în termen de cel mult 60 de zile, a informațiilor și documentelor relevante în soluționarea cererii. În cazul în care datele suplimentare nu sunt prezentate, Fiscul respinge cererea de restituire.

Ulterior restituirii sumelor ce reprezintă taxe, fiscul central competent va calcula dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii.

Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulțește cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei și data restituirii efective și cu nivelul dobânzii de 0,02 %/ zi.