O nouă taxă auto, românii vor fi obligaţi să-şi lase maşinile acasă. Amenzi de 5000 de lei pentru cine nu respectă restricţiile

Capitala și municipiile mari vor trebui să stabilească zone cu emisii reduse, în care se pot aplica taxe pentru accesul cu mașina. Legea adoptată de Camera Deputaţilor merge la promulgare.

10 mai 2023, 23:15
O nouă taxă auto, românii vor fi obligaţi să-şi lase maşinile acasă. Amenzi de 5000 de lei pentru cine nu respectă restricţiile

Apare o nouă taxă auto! Pentru creșterea siguranței în trafic și atingerea obiectivelor privind reducerea poluării, un proiect prin care se vor stabili condițiile necesare pentru dezvoltarea în România a unui sistem durabil de mobilitate urbană a trecut azi de votul decisiv din Parlament, cel al deputaților. Potrivit proiectului, Bucureștiul și anumite municipii mari vor trebui să stabilească, în următorii ani, zone cu emisii scăzute. Accesul în respectivele zone va fi permis doar mașinilor care respectă regulile zonei sau pentru care se plătește o taxă. În caz contrar, amenzile dintr-un proiect anterior erau de 4-5000 de lei.

În primă fază, zone cu nivel scăzut de emisii vor trebui stabilite, în termen de cel mult doi ani de la intrarea în vigoare a proiectului legislativ, în București și în municipiile Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara.

Noua taxă auto, din 2026

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede ca primăriile să ia măsuri în vederea limitării utilizării autovehiculelor personale în orașe. Măsura urmează să intre în vigoare începând cu anul 2026 și are drept scop reducerea nivelului de poluare, dar și încurajarea folosirii mijloacelor de transport alternativ. Legea privind mobilitatea urbană durabilă, adoptată de Parlament, va merge acum spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Taxele și impozitele locale se majorează de anul viitor. Plătim mai mult pentru casă, mașină sau loc de parcare

Conform actului normativ, autoritățile locale vor trebui să ia măsuri pentru limitarea utilizării autovehiculelor personale în orașe. Acestea vor trebui să elaboreze strategii și planuri de măsuri menite să încurajeze deplasarea cetățenilor pe jos, cu bicicletele sau cu trotinetele ori cu mijloacele de transport în comun și abia apoi, dacă acest lucru nu este posibil, cu autoturismele personale.

„Autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsuri care să limiteze utilizarea autovehiculelor personale în oraşe”, prevede proiectul de lege care urmărește reducerea nivelului de poluare.

Aceste zone vor trebui marcate cu indicatoare de către autorităţile administraţiei publice locale și vor putea fi de două tipuri:

  • ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces, caz în care autoritatea adminstraţiei publice locale care instituie aceste zone trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul lor;
  • ZNSE pentru care nu se stabilesc tarife de acces, ci doar reguli de acces, caz în care autoritatea adminstraţiei publice locale care instituie aceste zone nu trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul acestor zone (de exemplu, bariere de acces), dar trebuie să asigure controlul aleatoriu al accesului în aceste zone, prin intermediul poliţiei locale.

Pentru a putea intra în zonele cu emisii scăzute, mașinile vor trebui să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții:

  • să respecte standardele de emisii ale zonei;
  • să achite taxa aferentă zonei, dacă e cazul;
  • să fie exceptate sau să beneficieze de reducere de până la 100% de la plata taxei.

Metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum şi excepţiile aferente ZNSE vor trebui stabilite, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor, prin hotărâre de Guvern.

Printre obiectivele propuse sunt „reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, „reducerea congestiei la nivelul oraşelor”, „dezvoltarea orientată spre transport public” și „încurajarea utilizării transportului alternativ în detrimentul autovehiculelor personale”. Strategiile și planurile de măsuri vor trebui elaborate la nivelul tuturor municipiilor din România începând cu 1 ianuarie 2026.

Legea privind mobilitatea urbană durabilă care a fost adoptată de Parlament are măsuri oarecum asemănătoare cu cele adoptate înainte de 1989, pe vremea dictaturii comuniste. În perioada respectivă, șoferii români erau obligați să circule în funcție de numărul de înmatriculare. Într-un weekend circulau cei ale căror numere erau „cu soț”, iar în următorul cei care aveau numere „fără soț”.

Dacă în acea perioadă motivul aflat în spatele deciziei nevoia de a face economie la carburant – dat fiind că numărul mașinilor personale era relativ redus – de această dată măsura urmărește reducerea poluării la nivelul orașelor.

Principalele direcţii de acţiune avute în vedere se referă la „promovarea mijloacelor de transport alternative”, „mobilitatea cu emisii zero în transportul rutier”, „dezvoltarea infrastructurii, dotărilor şi serviciilor pentru mersul cu bicicleta” și „creşterea numărului de utilizatori pentru modurile de transport prietenoase cu mediul în detrimentul celor poluante, prin reducerea spaţiilor de parcare/staţionare destinate acestora”, dar și „scăderea numărului de autovehicule la 1.000 de locuitori”.

Legea mai prevede o dezvoltare a localităților orientate spre transportul public, iar în acest sens se propune proiectarea și amenajarea spațiilor urbane în așa fel în cât cetățenii să aibă acces ușor pe jos sau cu bicicletele.

„Reducerea dependenţei de autovehicule personale prin transport public accesibil, rapid, predictibil, sigur şi cu frecvenţă şi capacitate adecvată” se numără printre obiectivele legii.

Cod rutier 2023. Ce amenzi rişti dacă depăşeşti viteza legală cu 10-60 km la oră. În cât timp ajunge amenda acasă

De asemenea, inițiatorii legii au în vedere „stimularea utilizării transportului public, a mersului pe jos şi cu bicicleta prin introducerea unor taxe de parcare şi reducerea volumului de parcări pentru autovehicule”.

Taxă auto, dar şi transport urban civilizat pe linii amenajate special

Pe de altă parte, în vederea dezvoltării transportului public, municipiile reședință de județ au obligația să instituie, până la data de 1 noiembrie 2026, benzi de circulației dedicate. Apoi, municipiile reşedinţă de judeţ vor avea obligaţia să stabilească, până în 1 noiembrie 2026, benzi dedicate transportului în comun, în baza prevederilor planului de mobilitate urbană durabilă pentru liniile de transport public cu o viteză medie de deplasare mai mică de 15 km/h.

Odată cu aplicarea acestor reglementări, se speră că va fi limitată poluarea la nivelul orașelor, iar nivelul de noxe toxice provenite din transportul rutier va scădea.

Se propune ca în orașe să fie instituite „zone cu nivel scăzut de emisie”, denumite ZNSE, pe raza cărora autoritățile vor introduce restricții de circulație sau taxe de acces pentru autovehiculele personale. Scopul este îmbunătățirea calității aerului în aceste zone. ZNSE vor fi marcate cu indicatoare, de autorităţile administraţiei publice locale.