Antreprenorii din Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui au posibilitatea să acceseze banii disponibili pentru înființarea unor afaceri de succes ce propun implementarea de soluții inovatoare pentru reducerea consumului de resurse. Valoarea fiecărui proiect pornește de la 200.000 și ajunge la 1 milion de euro. Este o veste minunată pentru românii din zona Moldovei.
Toate proiectele se depun la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în Programul Regional Nord-Est 2021-2027, apelul „Investiții pentru creșterea durabilă a IMM – Economie Circulară”.
Programul de finanțare are ca scop sprijinirea antreprenorilor care implementează modele de afaceri bazate pe principiile economiei circulare. Bugetul acestei sesiuni de depunere a proiectelor însumează 30 de milioane de euro. Fiecare proiect poate lua finanțare nerambursabilă între 200.000 și 1 milion euro, în limita bugetului de stat disponibil. Perioada de depunere a proiectelor este 1 iunie 2025, ora 14:00, respectiv 31 iulie 2025, ora 14:00.
Programul se adresează IMM-urilor (microîntreprinderi, întreprinderi mici sau întreprinderi mijlocii) ce propun implementarea de soluții inovatoare pentru reducerea consumului de resurse în regiunea nord-estică a României.
Conform Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, vor fi finanțate proiectele ce contribuie la recuperarea, reutilizarea și revalorificarea materialelor, reducerea consumului de resurse primare și valorificarea deșeurilor și produselor secundare ca materii prime pentru alte industrii, în cadrul simbiozei industriale.
Totodată, sunt încurajate investițiile în proiectarea produselor pentru durabilitate, reparabilitate și reciclare, implementarea de tehnologii ecologice în fabricile de prelucrare a materialelor pentru a minimiza producerea de deșeuri și a maximiza eficiența resurselor, dezvoltarea de sisteme pentru colectarea și sortarea deșeurilor în vederea reciclării, precum și certificarea de noi produse și servicii ecologice.
Pentru a accesa finanțarea de la stat, antreprenorii români trebuie să îndeplinească mai multe condiții de eligibilitate:
solicitantul nu trebuie să fie în următoarele situații: faliment, insolvență, radiere;
societatea trebuie să fie înființată cel târziu la data de 3 ianuarie 2024;
societatea trebuie să fi înregistrat profit > 0 în ultimul an fiscal;
societatea nu trebuie să fi avut activitatea încetată în anul anterior și în anul curent depunerii cererii de finanțare.
Afaceriștii pot să obțină banii pentru investiții productive, construirea/modernizarea/extinderea spațiilor de producție, echipamente tehnologice, mobilier, aparatură birotică sau pentru brevete, licențe, software, mărci comerciale.
De asemenea, aceste finanțări pot fi accesate pentru marketing și branding, certificarea de produse/servicii sustenabile, proiectare pentru durabilitate, reutilizare, upgradare, reciclare și realizarea de studii privind amprenta de mediu și circularitatea. Românii se mai pot înscrie la cursurile obligatorii din programul Start-Up Nation. În plus, pot să acceseze banii disponibili pentru înființarea unor afaceri de succes ce propun implementarea de soluții inovatoare pentru reducerea consumului de resurse.
Citește și Ministrul Finanţelor, veste bună pentru toţi românii. Se întâmplă pe 10 iunie 2025