Se fac angajări la ANAF! Ce salariu câștigă un inspector ANAF?! Sute de posturi scoase la concurs pentru prima dată din 2016!

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a scos la concurs sute de posturi, inclusiv pentru debutanţi. Sunt posturi în care salariile depăşesc 5.000 de lei lunar, la care se pot adăuga diverse sporuri. Mai mult, în cazul posturilor de execuţie, remuneraţia se poate chiar şi dubla în cazul în care e vorba de angajaţi cu experienţă în domeniu.

16 mai 2022, 12:49

Se fac angajări la ANAF! Au fost scoase la concurs un număr de 79 de posturi de execuție, inclusiv posturi de debutanți, pentru aparatul central, dar și alte 130 de posturi pentru DGRFP București. Sunt căutați angajați pentru diverse servicii ale ANAF, printre care Direcția generală juridică, Unitatea de management al informației și Direcția generală de management al riscurilor. La DGRFP București, posturile sunt în principal de inspectori și referenți. De asemenea, urmează să fie anunțate angajări pe 50 de posturi și la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Lucian Heiuș, noul președinte ANAF, a anunţat că spre toamnă vrea să fie lansată o a doua etapă de recrutări, fiind vorba despre posturi, cu precădere în județele în care sunt contribuabili importanți, conform Profit.ro. ANAF nu a mai organizat un concurs de recrutare de personal din sursă externă din anul 2016, cu excepţia celui desfăşurat în 2018 pentru Vama Galaţi. La începutul anului 2022, Vama s-a separat de ANAF într-o entitate distinctă – Autoritatea Vamală Română (AVR).

De mai mulţi ani, numărul angajaţilor este în scădere, iar ANAF şi-a acoperit parţial din posturile rămase vacante apelând la transferuri de la alte instituții. Reprezentanţii Fiscului spun că au mai încercat să recruteze personal din sursă externă, însă concursurile nu au fost duse la capăt. Cea mai recentă tentativă a avut loc la mijlocul anului 2021, când ANAF a anunțat organizarea de concursuri de recrutare de personal din sursă externă pentru peste 130 de posturi de execuție, în principal la regionala București. Concursul nu a mai avut loc, notează sursa citată.

Citeşte şi: Analiză: Creditele în lei continuă creşterea. Specialiştii estimează un ROBOR de peste 7%. IRCC va urma acelaşi traseu

După separarea de AVR, ANAF are în prezent aproape 20.000 de angajaţi, dintr-un număr de 22.244 de posturi prevăzute în organigramă. Recent, conducerea ANAF a fost preluată de Lucian Heiuș căruia premierul Nicolae Ciucă i-a stabilit ca obiectiv strângerea de mai mulţi bani pentru a asigura „finanțarea măsurilor economice și sociale”.

„Este prima etapă de recrutare pe posturi vacante la ANAF, pentru aparatul central, DGAMC și DGRFP București. Spre toamnă îmi doresc să avem o a doua etapă de recrutare de personal, pentru direcțiile regionale, în special pentru județele mari, unde sunt contribuabili importanți”, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș, conform Profit.ro.

Şeful ANAF a anunțat că va declanșa în următoarele zile controale ample în toate domeniile cu risc de evaziune.

Se fac angajări la ANAF! Ce salarii au angajaţii instituţiei

Potrivit informaţiilor publice, cel mai bine plătit angajat al ANAF este preşedintele instituţiei. Lucian Heiuș încasează un salariu brut de 16640 lei. Pe următoarele locuri în topul celor salariilor la ANAF se află vicepreşedintele instituţiei – 14560 lei şi secretarul general care e plătit cu 14283 lei.

De exemplu, în cazul funcţiilor de execuţie, salariille pot ajunge şi la aproape 10.000 de lei.

  • auditor superior – 9803 lei
  • consilier / consilier juridic / expert inspector / consilier achiziţii publice – 9604 lei,  la care se pot adăuga sporuri de condiţii periculoase în valoare de 1.383 de lei.
  • inspector asistent  – 5.384 lei
  • referent de specialitate – 5.208 lei
  • muncitor calificat  – 4.410 lei
  • şofer  – 4.368 lei
Salarii_ANAF_ martie2022_28032022

Citeşte şi: Consilierul lui Mugur Isărescu, avertisment terifiant pentru români: „Ne vom îndrepta către impozite mai mari”

Se fac angajări la ANAF! 50 de posturi scoase la concurs la DGAMC

La Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), numărul de posturi pentru care urmează să fie organizat concurs este de 50.

„DGAMC urmează să organizeze concursuri pentru recrutarea externă pe 50 de posturi. Anunțul privind concursurile urmează să fie publicat în curând”, a declarat, pentru Profit.ro, directorul DGAMC, Ionuț Mișa. Problema recrutării de personal și la regionale a fost ridicată de reprezentanți ai angajaților. „Era și timpul ca ANAF să reia recrutarea externă de personal. Concursurile sunt oprite de prea mult timp. Este bine că se fac angajări în centrală și la regionala București, unde sunt probleme de personal de mult timp, dar deficit este și în teritoriu. Așteptăm din partea conducerii ANAF sa aprobe organizarea de concursuri și la celelalte regionale din țară, in conformitate cu masurile dispuse în rapoartele întocmite de Curtea de Conturi, măcar acolo unde situația a devenit critică (la nivelul organelor fiscale orășenești, municipale si pe alocuri la nivelul AJFP urilor)”, a declarat, contactat de Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.

Planul ANAF de a angaja în 2022 a fost prevăzut și în Strategia fiscal-bugetară publicată de Ministerul Finanțelor la finele anului trecut. Astfel, ANAF intenționa să angajeze în 2022 cel puțin 300 de persoane prin recrutare externă, pentru a acoperi zone deficitare sau domenii noi de activitate – statisticieni, specialiști în IT, econometrie sau în analiza datelor.

„Recrutarea externă de personal (minim 300 posturi) cu competențe adecvate, capabil să raspundă exigențelor unei administrații moderne, urmărind în primul rând întinerirea aparatului fiscal și asigurarea de personal pe zone deficitare sau domenii noi de activitate – statisticieni, specialiști în IT, econometrie sau în analiza datelor”, a fost menționată ca una dintre prioritățile ANAF în 2022 în domeniul resurselor umane.

Calendarul de desfășurare a concursului pentru centrala ANAF

1. Depunerea dosarelor de înscriere la concurs se desfășoară în perioada 12.05-31.05.2022, inclusiv.

2. Selecția dosarelor de înscriere va avea loc în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor, respectiv în perioada 02.06-08.06.2022, inclusiv.

3. Proba scrisă, în data de 16 iunie 2022, ora 11.00 la care vor participa doar acei candidați care au fost declarați ”admis” la selecția dosarelor.

Locația în care se va desfășura concursul se va afișa ulterior, în termen util.

4. Proba de interviu, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise, la care vor participa doar acei candidați care au obținut la proba scrisă minimum 50 puncte.

Desfășurare a concursului pentru DGRFP București

Concursul de recrutare în vederea ocupării funcțiilor publice de execuție vacante se va organiza în datele de 14.06.2022 (proba scrisă), 15.06.2022 (proba scrisă) și 16.06.2022 (proba scrisă) la sediul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București situat în București, Str.Prof.Dr. Dimitrie Gerota nr. 13, sector 2.

În situația în care numărul candidaților înscriși va depăși capacitatea locurilor din sala de examen a instituției, concursul se va organiza într-o altă locație, aceasta urmând a fi comunicată prin mijloacele prevăzute de lege. Totodată, menționăm că repartizarea candidaților înscriși la concursul de recrutare pe locație/săli va fi efectuată la data afișării rezultatelor selecției dosarelor de concurs ale acestora.

Concursul constă în trei etape succesive, după cum urmează: a) selecția dosarelor de înscriere; b) proba scrisă; c) interviul. Selecția dosarelor de concurs ale candidaților se va efectua în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor, respectiv în perioada 31.05.2022 – 07.06.2022. Proba scrisă se va desfășura în datele mai sus amintite, iar interviul va avea loc într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise. Se vor prezenta la următoarea probă numai candidații declarați admiși la proba precedentă.