Se face CURĂŢENIE GENERALĂ în LICEE. Între 75 şi 115 clase de a IX-a, desfiinţate din toamnă

Între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, prin neocuparea locurilor, iar până la 150 de norme vor fi reduse. Profesorii care ar putea fi afectaţi de diminuarea numărului de clase sunt de la disciplinele tehnologice, a declarat joi inspectorul general şcolar al Capitalei.

25 iul. 2013, 07:44
Se face CURĂŢENIE GENERALĂ în LICEE. Între 75 şi 115 clase de a IX-a, desfiinţate din toamnă

Constantin Trăistaru, inspectorul general şcolar al Capitalei, a declarat că, după prima repartizare computerizată în licee, a fost făcută o analiză din care rezultă că din toamnă ar putea să dispară între 75 şi 115 clase de a IX-a.

„Aşteptăm rezultatele la a doua repartizare computerizată în liceu, dar după o primă analiză pe care am făcut-o, am constatat că din toamnă ar putea dispărea între 75 şi 115 clase din învăţământul tehnologic, aceasta implicând reducerea apână la 150 a normelor pe discipline tehnologice”, a spus inspectorul general şcolar al Capitalei, potrivit Mediafax.

Citeşte: ADMITERE LICEU 2013. Peste 6.700 de elevi, admişi în clasa a IX-a cu medii sub 5

Trăistaru a adăugat că ISMB va face o altă analiză în 2 august, când va putea şti mai precis care va fi situaţia locurilor în clasa a IX-a, după a doua repartizare, respectiv câte clase nu au elevi şi ar trebui desfiinţate, tot atunci fiind analizată şi situaţia normelor didactice pe discipline.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a precizat că există posturi ocupate prin suplinire şi acestea ar urma să fie diminuate prioritar.

Tot joi, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat că toate clasele de liceu formate în urma admiterii computerizate ca urmare a opţiunii elevilor vor „merge înainte” şi a precizat că niciuna dintre acestea nu se va desfiinţa.

„Toate clasele formate în urma admiterii computerizate ca urmare a opţiunii elevilor merg înainte. Nu se desfiinţează clase”, a spus ministrul.

Pricopie a explicat că întotdeauna în planul de şcolarizare se aprobă mai multe locuri decât numărul de copii.

„Întotdeauna în planul de şcolarizare se aprobă mai multe locuri decât se ocupă efectiv. În fiecare an numărul de locuri aprobate este mai mare decât numărul copiilor. De exemplu, la clasa pregătitoare capacitatea de şcolarizare şi numărul de locuri aprobat este de aproximativ 230.000 de locuri, în timp ce locuri ocupate efectiv în iunie erau aproximativ 175.000. La fel şi în învăţământul liceal”, a susţinut reprezentantul MEN, potrivit Agerpres.

Repartizarea computerizată în licee are loc în trei etape. În 15 iulie au fost repartizaţi absolvenţii înscrişi în prima etapă, respectiv candidaţii din seria curentă şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

Citeşte şi: Elevii de 10 de la Evaluarea Naţională, comori pentru şcolile din străinătate

A doua etapă de repartizare computerizată în licee are loc joi 25 iulie.

În 26 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 29 iulie – 1 august vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 5 – 6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.