Se împlinesc cinci ani de la moartea actorului Jean Constantin

Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean, s-a născut la Techirghiol, județul Constanța, la 21 august 1928, mama sa fiind de etnie grecească.

26 mai 2015, 07:24
Se împlinesc cinci ani de la moartea actorului Jean Constantin

JEAN CONSTANTIN a urmat cursurile Școlii de Normatori la Canalul Dunăre Marea Neagră, apoi s-a angajat la I.M.U Medgidia și a înființat o brigadă artistică, cu care a câștigat câteva premii. A fost, de asemenea, artist la Casa de Cultură din Constanța.

La finele anului 1957 a debutat pe scenă la secția de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanța, recent înființată. Jean Constantin avea să rămână angajat al acestui teatru până la pensionare.

A fost unul dintre cei mai mari actori români, interpret de roluri comice, ”maestrul comediei” și un geniu al teatrului de revistă, remarcându-se de-a lungul timpului în spectacole de divertisment și în show-uri de televiziune. Rămân memorabile scheciurile interpretate alături de alți mari actori, precum Dem Rădulescu sau Ștefan Bănică. S-a bucurat de o deosebită popularitate și a susținut numeroase spectacole atât în România, cât și în străinătate, în turnee efectuate alături de alte nume mari ale scenei românești.

Pe marele ecran a debutat în filmul ”Procesul alb” (1965), în regia lui Iulian Mihu, după care au urmat alte zeci și zeci de filme de succes, dintre care amintim: ”Maiorul și moartea” (1967); ”Răzbunarea haiducilor” (1968); ”Prea mic pentru un război atât de mare” (1969); ”B.D.intră în acțiune” (1970); ”B.D. la munte și la mare” (1971); ”Săptămâna nebunilor”; ”Zestrea Domniței Ralu”; ”Ultimul cartuș” (1973); ”Frații Jderi” (1974); ”Un comisar acuză”; ”Evadarea” (1975); „Toate pânzele sus” (1976); ”Cuibul salamandrelor” (1976); ”Eu tu și Ovidiu” (1977); ”Nea Marin Miliardar” (1979); ”Duelul” (1981); ”Masca de argint” (1984); ”Colierul de turcoaze” (1985); ”Cucoana Chirița” (1986); ”Chirița în Iași”; ”Miss Litoral” (1990); ”A doua cădere a Constantinopolului” (1993); ”Paradisul în direct” (1995); ”Punctul zero” (1996); ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006); ”Păcală se întoarce” (2006); ”Roming” (2007).

A devenit celebru în anii ’70 mai cu seamă datorită seriei de filme de comedie „B(rigada) D(iverse)”, unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, și în care a interpretat rolul Patraulea. De un mare succes s-a bucurat și serialul de televiziune ”Toate pânzele sus” (1976, regia Mircea Mureșan), în care Jean Constantin a interpretat rolul turcului Ismail. 















Întâlnire la 33 de ani de la premiera filmului ‘Toate pânzele sus’ , cu câțiva dintre actorii care au jucat în pelicula amintită, în Portul Tomis din Constanța (2009)

Ultimele filme în care actorul a apărut pe marele ecran sunt ”Supraviețuitorul” (2008) și ”Poker” (2010), ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu. În pelicula ”Supraviețuitorul”, Jean Constantin a reînviat personajul ”Limbă” din filmul ”Un comisar acuză”, de același regizor.

A jucat și pe scena Teatrului Național București, fiind distribuit în spectacolul „O scrisoare pierdută”, de Radu Beligan. A jucat și în seriale de televiziune („Vine poliția!”, de la Pro TV, sau „Regina”, difuzat de Acasă TV). 

În 2003 a primit din partea UNITER Premiul special pentru teatru de revistă, iar Consiliul Director al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF) i-a acordat ”Clacheta de aur” și o medalie jubiliară ”Magna cum Laudae”. 
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului, în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D — „Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Jean Constantin a primit, de asemenea, în 2006, Diploma de excelență pentru rolul din filmul ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, precum și Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008.

În 2007 a fost învestit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de Ierusalim, într-o ceremonie desfășurată la Suceava. 

La 22 aprilie 2010 Jean Constantin și Draga Olteanu-Matei au sărbătorit, împreună cu cei mai iubiți actori și cântăreți de muzică ușoară și populară, 55 de ani de carieră de excepție, prin spectacolul ”Frumosu de la Marea Neagră”, care a avut loc la Sala Palatului din București.

Jean Constantin este cetățean de onoare al orașului Constanța, unde a locuit, iar teatrul din Techirghiol îi poartă astăzi numele — Teatrul de vară ”Jean Constantin”.

A murit la 26 mai 2010 la Constanța și a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța.