Se înăspresc măsurile de prevenire a infecţiei cu coronavirus. Masca, obligatorie şi în cafenele şi restaurante

Începând de sâmbătă este valabilă o măsură suplimentară de prevenţie în lupta cu COVID-19, conform declaraţiei primului-ministru Sophie Wilmes 

RomaniaTV.net
24 iul. 2020, 12:56
Se înăspresc măsurile de prevenire a infecţiei cu coronavirus. Masca, obligatorie şi în cafenele şi restaurante

PANDEMIE CORONAVIRUS. Ţinând cont de creşterea cazurilor de COVID-19 în rândurile populaţiei belgiene, premierul Sophie Wilmes a anunţat joi seara că începând de sâmbătă purtarea măştii în „orice loc care este foarte frecventat”. Astfel sunt vizate pieţele, hotelurile, restaurantele, cafenelele şi marile spaţii comerciale.

Obligativitatea purtării măştii era valabilă din 11 iulie în anumite spaţii comune închise, precum cinematografe, lăcaşuri de cult, muzee şi biblioteci. Măsurile sunt asemănătoare cu cele din ţara noastră în ceea ce priveşte comunicarea unui număr de telefon sau a unei adrese de e-mail, astfel încât clientul să poată fi contactat în caz de contaminare. În schimb, clienţii hotelurilor, restaurantelor şi cafenelelor nu sunt obligaţi să poarte masca la masă. 

Saloanele şi târgurile îşi vor relua activitatea cel mai probabil din toamnă, luându-se în calcul reluarea activităţii acestora începând cu 1 septembrie, sub rezerva unei monitorizări stricte, după cum declară Sophie Wilmes.  

Socializarea este permisă cu până la 15 persoane pe săptămână, dar acest fapt depinde de rata infectărilor cu noul coronavirus, menţinerea acestei regului putând fi modificată.  

Activitatea magazinelor de noapte este limitată, activitatea acestora fiind permisă până la ora 22, deoarece „am constatat dificultăţi în ceea ce se întâmplă în jurul acestor magazine de noapte”, declară primul-ministru, încercînd astfel evitarea formării grupurilor mari de persoane.

Rata infectărilor cu noul coronavirus în Belgia a înregsitrat o creştere alarmantă în ultima săptămână, 91%, cu o medie de 193 de cazuri depistate pe zi, comparativ cu 101 săptămâna precedentă. 

Belgia se află pe locul 34 în lume în ceea ce priveşte numărul cazurilor de infectări, cu 64.627 de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei şi 9.808 decese.

Sophie Wilmes precizează că această creştere era previzibilă în urma adoptării unor măsuri de relaxare şi că nu are trebui să producă panică, dar acest fapt trebuie tratat în continuare cu maximă seriozitate. 

„Contrapartida regăsirii libertăţilor noastre este prudenţa absolută. Altfel, ne luăm riscul de a fi nevoiţi să reintroducem măsuri extrem de dure”, a mai subliniat ea.

Raportul deceselor din Belgia, 85 la 100.000 de locuitori, este unul dintre cele mai mari, astfel fiind motivate noile măsuri adoptate de statul belgian. 

Bilanţul realizat de autorităţile belgiene cu decesele legate de coronavirus este unul dintre cele mai exhaustive din lume, deoarece sunt integrate şi decesele potenţiale legate de virus fără ca acest lucru să poată fi dovedit printr-un test.