Se închide o televiziune, prezentatorul a fost arestat. Anunţul a fost făcut de președinte

Un poem anti-dictatorial a dus la închiderea unei stații TV din Tunisia. Mascaţii au intrat şi au distrus toată aparatura.

08 oct. 2021, 11:40
Se închide o televiziune, prezentatorul a fost arestat. Anunţul a fost făcut de președinte

Postul local de televiziune Zitouna s-a arătat critic cu președintele și a denunțat preluarea aproape completă a controlului țării de către acesta. Închiderea stației TV a avut loc în Tunisia, după ce a fost citit un poem anti-dictatorial. Amintim că președintele Kais Saied a suspendat, recent, Parlamentul din țara respectivă.

Criza din Marea Britanie devine tot mai acută, oamenii nu găsesc în magazine alimentele de bază. Boris Johnson le cere patronilor să mărească salariile, aceştia vor muncitori străini

Postul local de televiziune „Zitouna” a transmis păreri critice despre președinte și a denunțat preluarea aproape completă a controlului țării de către acesta, conform informațiilor transmise de către bbc.co.uk

În urma mesajului televizat, a declanșată reacția represivă a autorităților în ziua de duminică, 3 octombrie, potrivit sursei menționate.

Amer Ayad, realizatorul unei emisiuni de dezbateri, a citit în direct pamfletul în versuri „The Ruler” (n. red. Conducătorul) al poetului irakian Ahmed Matar. Trebuie menționat că Matar este cunoscut pentru creațiile sale satirice, critice la adresa dictatorilor din lumea arabă.

EXCLUSIV Reportaj cutremurător la Bagdasar-Arseni. Mărturiile pacienţilor care se luptă pentru oxigen şi drama medicilor care sunt puşi să aleagă

Ayad a fost arestat la scurt timp după gestul său de „sfidare” și acuzat de „subminarea siguranței statului”. Zitouna a anunțat în ziua de joi, pe pagina sa de Facebook, că forțele de securitate au întrat în sediul postului TV și au început să deterioreze aparatura.

Stația a emis din 2012, după căderea liderului tunisian Zine al-Abidine Ben Ali în urma unei revolte care a generat mișcări similare în alte cinci state din zonă  – Libia, Egipt, Bahrein, Yemen și Siria  – și a dus la ceea ce istoria recentă a reținut drept „Primăvara arabă”.

Tunisia a fost, la momentul respectiv, singurul stat care a reușit să instituie un regim democratic.

În iulie anul curent, președintele Kais Saied a anunțat, într-o mișcare de forță, suspendarea Parlamentului și demiterea guvernului.

El a invocat amenințări iminente la adresa statului și și-a asumat prerogative de urgență.

Închiderea televiziunii Zitouna vine după autoritățile au închis, de asemenea, biroul din Tunis al televiziunii qatariote Al Jazeera fără a furniza nicio explicație.

În cazul Zitouna, autoritatea audiovizuală din Tunisia a susținut că postul emitea ilegal de mai mulți ani.