VIDEO Se înmulţesc mişcările de stradă, numite „protestele foamei”. Peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă în Franţa, dar şi în România au fost manifestaţii

În total, 107.000 de persoane au protestat marţi în Franţa, dintre care 13.000 la Paris, la apelul sindicatelor, pentru creşterea salariilor, dar şi ca un răspuns la grvele lucrătorilor din rafinării, care au generat cozi uriaşe la benzinării, stârnind numeroase nemulţumiri.

18 oct. 2022, 21:27
VIDEO Se înmulţesc mişcările de stradă, numite „protestele foamei”. Peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă în Franţa, dar şi în România au fost manifestaţii

Cincisprezece persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor, printre care unsprezece persoane la Paris, a adăugat ministerul de Interne din Franţa. Nouă membri ai poliţiei au suferit ”răni uşoare”, inclusiv opt poliţişti în capitală, a mai precizat ministerul, adăugând că ”niciun protestatar” nu a fost rănit.

Ziua anterioară de mobilizare interprofesională, pe 29 septembrie, a reunit 118.500 de persoane, dintre care 13.500 la Paris, conform datelor oferite de poliţie (250.000 şi 40.000, potrivit organizatorilor), scrie News.ro.

Manifestanţii cer majorări salariale, pentru atenuarea efectelor inflaţiei, şi denunţă acţiunile Guvernului Elisabeth Borne de rechiziţionare a anumitor rafinării şi depozite ale grupului TotalEnergies, în efortul de a relua parţial furnizările de carburanţi, în contextul continuării grevei.

Grupuri de manifestanţi au atacat sedii de magazine şi au incendiat obiecte, în cursul protestelor din centrul Parisului.

Potrivit Poliţiei, printre manifestanţi au fost identificaţi aproximativ 200 de indivizi cu cagule care comit violenţe, informează postul BFMTV.

În România, câteva zeci de sindicalişti vâlceni s-au alăturat marşului anti-sărăcie organizat de Confederaţia Cartel Alfa şi au protestat marţi după-amiază în faţa Prefecturii Vâlcea.

Protestatarii au scandat lozinci împotriva Guvernului şi în special împotriva ministrului Economiei, Virgil Popescu, cerând majorarea pensiilor şi a salariilor, precum şi măsuri care să stopeze creşterea preţurilor.

„Aceşti guvernanţi pe care i-am votat de 30 de ani nu ne mai bagă în seamă. Nici autorităţile lor locale aproape că nu îi mai recunosc pe cei de la Bucureşti. Vă dau exemplu ministrul Economiei care nici nu ştie cum se calculează preţul la energie. A oprit toate societăţile care produc energie electrică. E un tâlhar. Cartel Alfa a depus o plângere la DNA împotriva acestui ministru, dar văd că, până la ora actuală, nu s-a luat nicio măsură cu acest ministru. Revendicările noastre le cunosc şi ei. Populaţia încă nu a început să suporte preţurile. Abia de luna aceasta va începe curentul, căldura şi sperăm că, prin noi, să reuşim să facem ceva pentru această ţară. Aceşti politicieni trebuie schimbaţi şi aduşi alţii tineri care vor să facă ceva în România”, a spus liderul Cartel Alfa din Vâlcea, Ionel Vîncea.

Citeşte şi: Vouchere de energie pentru consumatorii vulnerabili, cine sunt românii cărora le plăteşte statul facturile. Propunere de ultimă oră în Guvern

Alături de sindicaliştii vâlceni, la mitingul de la Râmnic s-au aflat şi preşedinţii filialelor sindicale din Maramureş, Reşiţa, Satu Mare, Mureş, Hunedoara, Mehedinţi şi Gorj care, la rândul lor, au atras atenţia că pe fondul acestor creşteri de preţuri la energie electrică şi gaz foarte multe fabrici îşi vor opri activitatea.

„România, una dintre ţările mari producătoare şi exportatoare de energie electrică, ajunge acum să plătească unul dintre cele mai mari preţuri din Europa la combustibil, la energie, pentru că s-a creat o piaţă haotică a tâlharilor, pentru că aceia care vând şi nu au reglementare nu sunt altceva decât tâlhari. S-a creat o piaţă care până la urmă este una ieşită afară de sub orice control. De ce? Pentru că ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu adoptă măsurile corespunzătoare pentru protejarea populaţiei, iar în această iarnă preţurile facturilor la energie, combustibil, vor fi unele greu de suportat de către marea parte a noastră”, a subliniat preşedintele Cartel Alfa din Mehedinţi, Mihai Bărbulescu.

Două caravane anti-sărăcie organizate de Cartel Alfa au pornit luni din Zalău şi din Iaşi spre Bucureşti, unde se vor întâlni joi, la un miting şi un marş de protest în Piaţa Revoluţiei şi în Piaţa Victoriei.

Luni, câteva zeci de lideri sindicali din ţară şi membri ai unor sindicate din cadrul confederaţiei Cartel Alfa au protestat în faţa sediului Termocentralei Mintia solicitând majorarea salariilor şi pensiilor, stoparea creşterii preţurilor şi modificarea Legii dialogului social.

„Vrem să atragem atenţia Guvernului României asupra crizei energetice care se adânceşte din ce în ce mai mult şi care sărăceşte populaţia. Cerem creşterea salariilor, o dată cu stoparea preţurilor la energie şi repornirea capacităţilor de producere a energiei electrice pe cărbune”, a declarat preşedintele filialei judeţene Cartel Alfa Hunedoara, Cristian Iştoc.

Citeşte şi: Ce categorie de persoane va primi o indemnizație de 2.500 de lei. Bani mai mulți de la stat pentru persoanele afectate puternic de situația economică