Se întâmplă o dată la un milion de ani. Evenimentul astronomic are loc astăzi VIDEO

O cometa rara va trece foarte aproape de planeta Marte, la doar 140.000 km, ceea ce reprezinta o treime din distanta care desparte Pamantul de Luna.

18 oct. 2014, 07:14
Se întâmplă o dată la un milion de ani. Evenimentul astronomic are loc astăzi VIDEO

Cometa cunoscuta sub numele de Siding Spring are un nucleu cu diametrul de aproximativ 1,6 km si este la fel de solida ca un munte din pudra de talc, scrie ziare.com. Ea se deplaseaza cu o viteza de circa 202 km pe ora si exista riscuri minime de coliziune cu Planeta Rosie, informeaza Business Insider.

Citeşte şi Astronauţii în drum spre Marte vor muri după 68 de zile. O româncă ar putea fi la bordul Mars One

Siding Spring se va apropia cel mai mult de Marte la ora 2:27 (21:27, ora Romaniei), pe 19 octombrie, a anuntat NASA. NASA a mutat satelitii plasati pe orbita planetei Marte din calea cometei, pentru a nu fi afectati de rocile si particulele din coada cometei. Cu toate ca Odyssey si MAVEN au fost repozitionati, oamenii de stiinta spera ca cei doi sateliti vor putea capta date impotante despre „vizitator”, pe care ulterior sa le poata studia, pentru a afla mai multe informatii despre acest tip de cometa.

Citeşte şi Ce s-ar întâmpla dacă o cometă sau un asteroid ar lovi Bucureştiul FOTO

Cei doi roboti NASA – Curiozitati si Opportunity – aflati pe Marte isi vor indrepta spre cer camerele de luat vederi si vor transmite, in urmatoarele zile, saptamani si luni, imagini cu trecerea cometei.

Cometa a calatorit mai mult de un milion de ani pentru a trece pe langa Marte si nu se va intoarce pentru inca milion de ani, dupa ce completeaza urmatoarea bucla in jurul Soarelui.