Se interzic nunţile şi botezurile, circulaţia pe timp de noapte pentru nevaccinaţi şi vor fi controale intense pentru certificatul verde

Cseke Attila a dezvăluit seara o mare parte din restricţiile care vor fi adoptate vineri de Comitetul de urgenţă, după anunţul făcut miercuri de Klaus Iohannis. Toate se vor aplica de luni, o parte dintre ele fiind adoptate prin lege, în Parlament.

21 oct. 2021, 20:38
Se interzic nunţile şi botezurile, circulaţia pe timp de noapte pentru nevaccinaţi şi vor fi controale intense pentru certificatul verde

Cseke Attila a confirmat că oparte dintre restricţiile anunţate de Klaus Iohannis nu se pot adopta decât prin lege, nu de către un guvern minoritar. Totuşi, ministrul interimar al Sănătăţii spune că de luni vor fi interzise nunţile, botezurile şi alte petreceri. De asemenea, cei nevaccinaţi vor avea parte de carantină de noapte. Cseke Attila a recunoscut că va fi greu de verificat respectarea tuturor restricţiilor, dar a adăugat că vor fi mult mai multe controale, prin sondaj, inclusiv în ceea ce priveşte purtarea măştii, redevintă obligatorie peste tot de luni.

Vacanța elevilor care va începe din data de 25 octombrie, interzicerea evenimentelor private, portul obligatoriu al măștii în toate spațiile publice și necesitatea certificatului verde pentru participarea la o serie de activități sunt măsurile propuse și discutate, ce urmează să fie aplicate în România.

„Reducerea mobilității înseamnă că cei care nu sunt vaccinați și care nu sunt cei mai expuși, chiar dacă și cei vaccinați pot lua boala, formele severe și cei care ajung în ATI sunt aproape 100% nevaccinați. La aceștia trebuie să ai o reducere a posibilității de mișcare, de a lua contact cu alte persoane și de a se infecta. Această diferențiere se va face, mâine vor fi discuții și în CNSU și în ședința de Guvern”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Ministrul Sănătății a explicat cum se va realiza accesul persoanelor la anumite activități, neesențiale, în baza certificatului verde. Totodată, s-a luat în calcul și obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, măsură ce nu poate fi momentan luată de un guvern interimar, având în vedere că legea trebuie să treacă prin Parlament.

„Guvernul interimar nu poate veni cu o propunere pentru administrația publică locală și centrală, salariații nu mai pot intra dacă nu au certificat verde, pentru că acest lucru se poate face numai prin Parlament, iar un proiect de lege nu se poate promova cu un Guvern interimar, restul măsurilor pot fi impuse prin hotărâri ale CNSU, respectiv Hotărâri de Guvern”, a declarat Cseke Attila.

Măsura vacanței de două săptămâni, a elevilor va fi evaluată la finalul perioadei, iar dacă se va considera necesar, aceasta va fi prelungită, a precizat ministrul Cseke Attila.

Pe de altă parte, restricționarea evenimentelor precum nunți și botezuri, pentru toate categoriile de persoane va fi adoptată pentru că verificarea „la sânge” a certificatelor verzi de vaccinare nu este respectată în toate situațiile.

„Aceste măsuri, care vor fi instituite la școală, pe două săptămâni, vor fi evaluate la finalul acestei perioadei. Dacă se impune, sunt sigur că vor mai fi prelungiri (…) Interdicția de organizare de evenimente private, adică de nunți, botezuri și aici vorbim de interdicție totală. Aici nu mai participă nici măcar cei vaccinați”, a explicat ministrul interimar, la Actualitatea cu Tudor Mușat.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a vorbit joi seară, şi despre sprijinul pe care îl primește România din partea mai multor state pentru a face față valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Noi reguli pentru românii care călătoresc în Spania
Cseke Attila despre ajutorul primit de România în criza COVID

„Trimitem pacienți în străinătate. Am avut oferta din Ungaria, unde trimitem în continuare pacienți. Din păcate, patru persoane au decedat. În schimb, două persoane au fost detubate și au șanse să se întoarcă acasă. Azi am făcut prima opraționalizare de transport către Polonia. Trei pacienți au ajuns la spitalul din Lodz. Mâine și poimâine vom continua. Avem 20 de paturi. Probabil mâine vom trimite pacienți din Cluj către Austria.

Noi restricţii dure în România. Lista măsurilor luate în calcul de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
Trebuie să profităm, poate nu e cel mai indicat cuvânt, de orice fel de sprijin care ne vine. Am acceptat orice fel de sprijin. Am avut foarte multe contacte, mai ales căte state UE. Avem o listă de țări UE care ne-au promis ajutor.

Avem promisiune din Danemarca de a primi două echipe medicale. Ele vor ajunge la ”Matei Balș”. Sunt discuții cu partea italiană legat de personalul medical. Polonia a propus acest transfer, dar omologul din Polonia a spus că e posibilitatea să ne trimită personal medical. Ni s-a oferit sprijin din partea Serbiei – concentratoare și antocorpi monoclonali. Republica Moldova a trimis medici, asistenți medicali și paramedici, care lucrează la spitalul din lețcani”, a declarat ministrul Cseke Attila, pentru B1 TV.

Cseke Attila, despre neregulile de la Ministerul Sănătății privind valul 4 al pandemiei: Va avea loc o analiză a modului în care MS s-a pregătit

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attilla a vorbit, la Actualitatea cu Tudor Mușat despre neregulile de la minister și posibilele greșeli ce au condus la explozia de cazuri din valul patru al pandemiei de COVID-19.

„Cred că principalele eforturi trebuie să fie concentrate, din partea tuturor, spre a găsi soluții zilnice. Atât cât putem să găsim și ce putem să găsim. O analiză legat de pregătirea Ministerului Sănătății, a sistemului sanitar, va trebui să aibă loc, dar eu cred că acest lucru ca trebui să aibă loc și după ce trece acest val pandemic, când se liniștesc lucrurile, dar trebuie să facem o analiză și să luăm anumite măsuri (…) în caz contrar vom fi iar dispuși la dezorganizare.  Acest lucru va trebui să fie discutat cu cărțile pe față și va fi necesar să luăm anumite măsuri.”, a declarat ministrul interimar al Sănătății.

Ministrul interimar al Sănătății a vorbit și despre cele mai mari provocări aduse de valul patru al pandemiei de COVID-19, în România: „Sunt două provocări ce stau în fața noastră văzând cum crește valul patru pandemic și de asta ne ocupăm în fiecare zi: de capacitatea sistemului medical de a primi pacienți, supraîncărcarea este evidentă (…) A doua mare provocare este aceea de asigurare a medicamentelor pentru tratarea pacienților cu COVID-19”, a precizat Cseke Attila.