Se introduc sancțiuni pentru persoanele care stau cu chirie! Ministerul de Interne atenționează persoanele care locuiesc cu chirie și nu au anunțat adresa că trebuie să acă asta. Cei care nu respectă legea, riscă să fie amendați. Iată ce obligație au chiriașii.
O nouă lege însoțită de un set de sancțiuni are scopul de a asigura corectitudinea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor. Concret, până pe 10 iunie 2025, persoanele care stau cu chirie trebuie să anunțe adresa unde locuiesc. În caz contrar, chiriașii care sunt descoperiți că stau la altă adresă și nu au declarat-o riscă să fie sancționați cu amendă între 75 și 150 de lei.
Totodată, legea prevede că proprietarii care găzduiesc persoane fără a declara acest lucru sunt obligați să însoțească noii locatari la Serviciul de Evidență a Populației pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu. O altă obligație în 2025 pentru persoanele care nu mai locuiesc la adresa din buletin este solicitarea vizei de flotant de la proprietarul la care stau cu chirie.
Viza de flotant este necesară pentru accesul la servicii publice, înscrierea copiilor la școală, beneficii sociale și accesul la servicii medicale în altă localitate. Viza de flotant este un document oficial care atestă reședința temporară a unei persoane într-o altă locație decât cea trecută în buletin. Aceasta este obligatorie dacă persoana locuiește mai mult de 15 zile la o altă adresă.
Lipsa unui contract scris între chiriaș și proprietar poate crea probleme. Din acest motiv, este necesar un contract semnat între cele două părți. Dacă contractul de închiriere este făcut în scris și este fie autentificat la notar, fie înregistrat la ANAF, atunci are o valoare specială și se numește titlu executoriu. Dacă nu s-a semnat un contract de închiriere, chiriașul își asumă câteva riscuri majore. În lipsa unui contract, nu poate dovedi că are dreptul să locuiască acolo și nu își poate stabili legal domiciliul sau reședința la acea adresă.
Riscuri își asumă și proprietarul dacă nu face un contract cu viitorul chiriaș. Dacă chiriașul nu plătește sau creează probleme, e mai greu de dat afară prin instanță, pentru că nu există un document care să susțină cererea. Legea îi obligă pe proprietarii de apartamente să semneze contract cu viitorul chiriaș. În caz contrar, există anumite riscuri de ambele părți, dar și sancțiuni aplicate atât chiriașului, cât și persoanei care închiriază locuința. Chiriașii trec printr-o adevărată provocare atunci când își caută o locuință. Mulți vor un apartament în zone bune, la preț avantajos și caută să aibă cât mai multe facilități.
La rândul lor, și proprietarii vin cu propriile reguli pentru chiriași. Cert este că au crescut nu doar prețurile, ci și standardele. Proprietarii sunt din ce în ce mai preocupați să afle istoricul viitorilor chiriași. Chiar dacă au banii disponibili, cei mai mulți dintre cei care vor să stea cu chirie sunt refuzați din cauza stilului de viață pe care îl au. La fel de important este faptul că fiecare chiriaș trebuie să declare adresa unde locuiește, iar proprietarii trebuie să declare că au luat persoane în chirie și să depună un document de primire în spațiu la Serviciul de Evidență a Populației.