Se lansează trei monede aniversare, cu tema „200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”. Cât costă moneda din aur

Banca Națională a României marchează ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu prin lansarea a trei monede aniversare, fiecare având caracteristici distincte și unice.

10 apr. 2024, 19:53
Se lansează trei monede aniversare, cu tema „200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”. Cât costă moneda din aur

Banca Națională a României (BNR) marchează împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu printr-o emisiune numismatică de colecție. Această emisiune cuprinde trei monede aniversare, fiecare având caracteristici distincte.

Moneda din aur prezintă pe avers o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, însoțită de inscripția “ROMANIA”, valoarea nominală “500 LEI”, stema României și anul de emisiune “2024”. Reversul comun al monedelor din aur, argint și tombac cuprat redă portretul, numele și semnătura lui Avram Iancu, împreună cu anii în care a trăit, “1824-1872”.

Moneda din argint și cea din tombac cuprat au design similar pe avers, cu imaginea casei părintești a lui Avram Iancu și aceleași inscripții specifice.

BNR a aprobat un tiraj maxim de 1.000 de piese pentru moneda din aur și de 5.000 de piese pentru fiecare dintre monedele din argint și tombac cuprat. Aceste monede sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză, cu semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Citește și: Maia Sandu a fost așteptată cu proteste gălăgioase la vizita în Găgăuzia. Protestatarii proruși au rupt cordonul poliției și i-au cerut președintei Republicii Moldovei să plece

Se lansează trei monede aniversare, cu tema „200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”. Ce caracteristici au:

Cât costă moneda din aur cu Avram Iancu

Dacă tirajul pentru monedele din argint și tombac cuprat va fi de 5.000 de bucăți, pentru moneda din aur, BNR va emite doar 1.000 de piese. Acestea vor fi disponibile spre cumpărare din 17 aprilie, ora 09:00, anunță Banca Națională a României.

Prețul de vânzare pentru moneda din aur este de 15.600,00 lei.

Prețul de vânzare pentru moneda de argint este de 490,00 lei, iar pentru cea din tombac cuprat, 190,00 lei.

 

Aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate prin sucursalele regionale ale BNR.

„Monedele din aur, argint și tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central”, transmit reprezentanții BNR într-un comunicat de presă.

Citește și: Clase speciale pentru elevii din diaspora care se întorc în țară. Rareș Bogdan: „Copiii au o problemă cu adaptabilitatea la școala românească”