Se legalizează canabisul! Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat

Un proiect de lege care își propune să legalizeze activitățile de cultivare, recoltare și comercializare a canabisului în scopuri medicinale în România a fost adoptat tacit de Senat.

26 nov. 2019, 16:27
Se legalizează canabisul! Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat

Propunerea legislativă privind utilizarea canabisului în scop medicinal a fost adoptat tacit de Senat, după ce senatorii nu l-au votat în termenul legal. Constatarea acestui fapt a fost făcută în ședința de azi a Senatului, documentul îndreptându-se acum către votul decisiv al deputaților.

Scopul proiectului e să facă posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale. Dacă proiectul va fi adoptat, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și preparate din planta de canabis, eliberate doar pe bază de prescripție medicală. Prescrierea medicală s-ar face în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale destinate exclusiv acestui scop. 

Canabisul ar putea fi legalizat în România. Aproape 100 de parlamentari au depus un proiect de lege

Potrivit textului proiectului de lege, tratamentele pe bază de canabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/SIDA.

Încă din martie, autoritățile din România luau în calcul legalizarea plantei de canabis ca terapie adjuvantă pentru bolile cronice, după ce s-a observat că poate fi folosită cu succes în cazul epilepsiilor rare (sindromul Dravet și Lennox-Gastaut).

Canabisul este folosit în scop medicinal în mai multe state din Europa și din lume.

Proiectul legislativ trebuie adoptat şi de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, pentru a deveni lege.


loading...
Partenerii noștri