Se oferă 6 salarii compensatorii la pensionare şi asistenţă medicală gratuită pentru cadrele didactice

Publicat: Luni, 25 Noiembrie 2019 12:31 // Actualizat: Luni, 25 Noiembrie 2019 12:31 // Sursa: romaniatv.net

O inițiativă legislativă se dezbate a Camera Deputaților. Ințiativa prevede noi facilități precum indemnzații de ieșire la pensie, cursuri de perfecționare și de igienă gratuite, asistență medicală fără niciun fel de cost, dar și salarii compensatorii.

Foto: dcbusiness.ro

Facilitățile sunt prevăzute într-o inițiativă ce completează Legea educației naționale cu mai multe beneficii pentru profesorii care profesează în mediul rural, scrie dcbusiness.ro.

Parlamentarii care susțin inițiativa argumentează, în expunerea de motive, că pentru susţinerea şi gestionarea calităţii actului educaţional, pentru menţinerea sănătăţii copiilor, este nevoie ca personalul suport, să beneficieze, o dată la 2 ani, de cursuri de perfecţionare sau de igienă.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2020. Noul ministru al Educaţiei anunţă revenirea la vechiul sistem. Noua lege se prorogă

În prezent aceste cursuri sunt plătite, în cele mai multe cazuri, din fonduri personale. Cursurile vor fi organizate din bugetul ministerului Educației, la universități, unități de învățământ acreditate sau organizații care au autorizație de organizare a unor astfel de cursuri.

În plus, profesorii nu vor mai scoate bani din buzunar pentru materialele didactice necesare pregătirii lor.

3 salarii medii brute pe economie, 5 ani de catedră la la ţară

Iniţiativa legislativă mai arată că cadrele didactice care se titularizează în mediul rural vor beneficia, în termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, condiţia fiind aceea de a preda pe post/la catedră în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi.

Cei care își schimbă locul de muncă vor fi obligați să restituie parţial indemnizaţia dacă, îşi schimbă locul de muncă cu unul la oraş, îşi suspendă contractul individual de muncă pe perioada concediului fără plată sau îşi dau demisia, înainte de 5 ani. Indemnizaţia se restituie proporţional cu numărul de ani şcolari în care nu şi-a desfăşurat activitatea în mediul rural.

Un alt beneficiu este în cazul în care se pensionează, aceștia vor beneficia de salarii compensatorii. Acestea se vor oferi cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ de peste 30 de ani la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării pentru limită de vârstă. Aceștia vor beneficia de o indemnizație în cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale.

O altă facilitate oferită cadrelor dicactice din mediul rural privește asistența medicală. În propunerea legislativă se spune că aceștia beneficiază de asistenţă medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislaţia în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum şi de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale.

După votul din această cameră, proiectul va fi dezbătut, la vot final, în Senat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8741
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H