Se pot mânca fructe de mare în post? Părintele Vasile Ioana dă răspunsul: „Eu am mâncat risotto cu calamari pe Muntele Athos în Postul Mare. N-oi fi eu deasupra călugărilor athoniţi”

Întrebarea acesta stă de multă vreme pe buzele multor credincioşi care obişnuiesc să ţină posturile de peste an. Răspunsul nu este uşor de aflat atât timp cât părerile preoţilor sunt împărţite: unii sunt de părere că fructele de mare pot fi consumate în post deoarece nu conţin sânge, alţii cred cu tărie că fructele de mare sunt, totuşi, vieţuitoare şi din acest motiv nu trebuie mâncate.

07 apr. 2023, 11:23
Se pot mânca fructe de mare în post? Părintele Vasile Ioana dă răspunsul: „Eu am mâncat risotto cu calamari pe Muntele Athos în Postul Mare. N-oi fi eu deasupra călugărilor athoniţi”

Legat de consumul de fructe de mare în post, părintele Vasile Ioana are propria experienţă, trăită chiar pe Muntele Athos. În podcastul „Altceva” moderat de jurnalistul Adrian Artene, preotul a dezvăluit că, în plin Post al Învierii Domnului, călugării athoniţi l-au servit cu creveţi şi calamari.

Părintele Vasile Ioana dezleagă misterul consumului de fructe de mare în post

Parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” susține că nu există nicio reglementare în sensul în care consumul de fructe de mare ar fi interzis în post.

Eu am fost în Muntele Athos și în Postul Mare am mâncat fructe de mare. Risotto cu calamari și cu tot felul de vietăți din astea care nu au sânge. În momentul în care tu mănânci în Muntele Athos, acum nu o să fiu eu mai bun ca ăia din Muntele Athos care sunt mult mai buni decât mine. Dacă acolo mi s-au dat creveți din ăia mici și am mâncat cu smerenie la masă cu călugării ăia, eu mănânc fructe de mare.

Citeste si Părintele Vasile Ioana aruncă bomba despre spălatul în ziua de duminică. „Dumnezeu nu e absurd. Nu ar trebui să înghițim tradiții prostești”

Ideea e că sunt preoți care spun că nu e bine să mănânci fructe de mare, e opinia lor, însă nu există nicio reglementare care să interzică. Adică o hotărâre a unui sinod, a unei biserici ortodoxe este normativă și pentru altă biserică ortodoxă. 

Hai să vorbim despre cum să ținem postul obișnuit. Deci de luni avem prima săptămână, și ea se numește Mare, Postul tot e Mare, dar nu pentru că e lung, ci pentru că e important. Degeaba ții post dacă nu te spovedești și împărtășești. Degeaba ții post dacă urăști oamenii, degeaba ții post dacă ești rău, degeaba ții post dacă preacurvești, degeaba ții post dacă consumi pornografie„, atrage atenţia părintele Vasile Ioana.

De ce este bine să consumăm fructe şi legume proaspete în post

Duhovnicul recomandă consumul de fructe şi legume proaspete care se hrănesc cu foton, care ne ajută să ne „iluminăm”.

„Consumul măsurat de legume și de fructe îl ajută pe om să se ilumineze. Pentru că ne influențează ce mâncăm. Și atunci, când mănânci porc, ești și tu puțin porc. Într-o măsură mică, dar ești. Când mănânci vită la fel. Adevăratul post înseamnă reducerea cantităților. Pentru că tu dacă mâncai multă carne și acum mănânci multă fasole iar nu e bine”, a explicat părintele.

Citeste si Greşeala pe care credincioşii o fac cel mai frecvent în post. Părintele Vasile Ioana: „În felul acesta, ne vom purifica de tot ce e rău în noi și ne vom schimba viețile”