Se pune izolație termică nouă la o casă veche, bătrânească?

Evident că da! Și casele bătrânești au nevoie de izolație termică, pentru a se menține locuibile și chiar pentru a rezista în continuare peste ani. Totuși, sunt câteva aspecte cu un anumit specific, de care poți afla citind în continuare.
Alina Costache
29 feb. 2024, 15:22
Se pune izolație termică nouă la o casă veche, bătrânească?

Casa bătrânească de la țară sau chiar din zonele de case mai bine conservate ale orașelor are nevoie de îngrijire, totodată cere să-i fie respectate anumite limite, în sensul în care geamurile sale, din sticlă groasă și cu toc din lemn, simple or duble, precum și ușa din lemn, sunt cele mai vizibile elemente de identitate a acelei case și trebuie neapărat să rămână neclintite. Aceeași preocupare trebuie să existe și față de elementele regăsite în exteriorul casei.


O izolație termică ce păstrează aspectul

Exteriorul casei vechi, bătrânești, obișnuiește să prezinte elemente arhitecturale peste care în mod normal nu s-ar putea adăuga izolația termică fără ca acestea să dispară – dar există un material cu caracter izolator care poate fi folosit cu încredere.

Este vorba despre spuma poliuretanică. Ce e diferit la acest material folosit în izolațiile termice este că se pulverizează pe suprafață și aderă imediat la aceasta, fără să fie nevoie de dibluri de prindere, ca la polistiren, sau de cadre de susținere, ca la vata minerală, și fără să aibă propria formă. Pur și simplu se mulează pe forma deja existentă.

O izolație termică suficientă implică în mod obișnuit un strat consistent de izolație, însă spuma poliuretanică în varianta sa cu celulă închisă este de 5x mai densă decât celelalte materiale de pe piață, însemnând că va acționa la fel de bine într-un strat mai mic. Astfel se poate izola la exterior orice casă veche în mod corespunzător, păstrând acele detalii în mare măsură. 5 cm de spumă izolează la exterior suficient de bine, iar dacă detaliile sunt mai fine, stratul de izolație se poate reduce la 3 cm.

Interiorul izolat e puternic recomandat

Camerele casei, odăile, pot fi mari sau mici. Dacă sunt mari, spațioase, iar caloriferele permit izolarea pe după ele, trebuie neapărat să se aplice la interior o izolație casă – sau să se înlocuiască cea veche, degradată, cu una nouă, obținută dintr-un material mai de calitate.

Iar dacă podeaua este veche, denivelată și poate fi modificată, poate fi izolată și ea, pentru a menține o temperatură ceva mai suportabilă la nivelul picioarelor. În același timp, aceasta se poate îndrepta ca urmare a izolării podelei, parte a lucrării de aplicare de izolație casă. Deși bătrânească, această casă poate deveni suficient de primitoare încât să găzduiască și familii tinere.

Să mai izolezi fundația? Dar acoperișul?

Fiindcă structura casei este deja afectată de trecerea timpului, fundația acesteia trebuie hidroizolată pe cât posibil, iar acoperișul trebuie de asemenea izolat – la acoperiș problema constând în greutate, așa că o izolație din spumă, ușoară și care nu necesită grelele cadre de susținere, este și aici soluția.

O casă veche poate deveni primitoare la standarde moderne și fără să își piardă din farmec. Articolul de față se încheie aici, dar experții de la Isoterm îți stau la dispoziție cu multe alte informații referitoare la izolație termică aplicată în condiții deosebite.

Sursa: www.isoterm.ro

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!