Se răzbună Franţa în scandalul Nissan? Şeful JO 2020, de la Tokyo, este acuzat de corupţie de justiţia franceză

Tsunekazu Takeda, şeful cu organizarea Jocurilor Olimpice de Vară de anul viitor, de la Tokyo, este suspectat de corupţie în Franţa, după cum anunţă ziarul Le Monde.

11 ian. 2019, 08:12
Se răzbună Franţa în scandalul Nissan? Şeful JO 2020, de la Tokyo, este acuzat de corupţie de justiţia franceză

Cu un an şi jumătate înainte de debutul Olimpiadei de Vară de la Tokyo, care se vor desfăşura în perioada 24 iulie – 9 august un nou scandal se iveşte la orizont. Ediţia de vineri a Le Monde scrie că pe 10 decembrie 2018 o personalitate japoneză de prim plan, Tsunekazu Takeda, preşedintele Comitetului Olimpic Japonez şi şeful cu organizarea JO 2020, a fost acuzat de „corupţie activă” de judecătorul Renaud Van Ruymbeke.

Magistratul investighează de trei ani aceste suspiciuni de corupție, legate de alegerea orașului gazdă al următoarelor Jocuri Olimpice de vară. Astfel, el suspectează că victoria candidaturii japoneze, în 2013, a fost rezultatul negocierilor „oculte” care i-au permis să atragă în mod deosebit votul membrilor africani ai CIO.

Citeşte şi Carlos Ghosn, prima apariţie publică şi prima audiere, la 50 de zile după arestare. Cum se apără fostul şef al Nissan

În ciuda evidenţelor sau posibilelor dovezi legate de Tsunekazu Takeda, cazul său este pus de o parte a presei europene în contextul în care Carlos Ghosn, şeful de la Nissan-Reanault, se află de aproape două luni în arest în Japonia, astfel să se vorbeşte despre o posibilă răzbunare a francezilor.

Tsunekazu Takeda are 71 de ani şi s-a născut ca al treilea fiu al prinţului Tsuneyoshi Takeda. Stră-străbunicul său a fost Împăratul Meiji, cel care a condus Japonia între anii 1867 şi 1912.