Se redeschid şcolile după vacanţa de iarnă. Campanie de testare în masă a profesorilor în Ungaria

Două zile de testare în masă a personalului din învățământ, pentru ca școlile să-și reia activitatea normală în bune condiții

04 ian. 2021, 15:20
Se redeschid şcolile după vacanţa de iarnă. Campanie de testare în masă a profesorilor în Ungaria

Se redeschid şcolile în Ungaria. Autorităţile din ţara vecină  anunță că se redeschid şcolile după vacanța de sărbători, cu o campanie de două zile de testare în masă a angajaților din școli și grădinițe, potrivit unui anunț al guvernului. Conform Edupedu.ro, obiectivul acestuia este acela ca unitățile de învățământ să își poată desfășura activitatea în condiții bune, iar părinții, la rândul lor, să poată munci.

Campania de testare Covid-19 a profesorilor și a personalului școlar, desfășurată sâmbătă și duminică, a fost anunțată în Ajunul Crăciunului, după ce autoritățile au anunțat pentru prima dată testări în masă în luna noiembrie.

Ministrul Educaţiei avansează data la care s-ar putea redeschide şcolile gradual
Testările au fost gratuite și s-au realizat pe bază de voluntariat. Pentru a se putea testa, cei interesați s-au putut programa din timp, la unul dintre ele 99 de puncte aflate în Budapesta și în restul țării.

La campanie au participat 263 de echipe de testare, formată din studenți și absolvenți de medicină.

Potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Ungaria are o rată de 335 de cazuri la 100.000 de locuitori, peste cea a României (319 la 100.000 de locuitori), rata deceselor asociată Covid-19 fiind dublă față de cea a României.

Elevii cer descentralizarea deciziei privind redeschiderea şcolilor: „În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase”

Ungaria are puţine şanse să recurgă la vaccinul rusesc Sputnik V având în vedere capacităţile limitate de producere a acestuia, a declarat duminică prim-ministrul Viktor Orban, într-un interviu în care a criticat abordarea Uniunii Europene în privinţa achiziţionării de vaccinuri, transmite AFP.

Ştim că vaccinul rusesc este bun, dar nu există (cantităţi) suficiente şi nu vor exista probabil suficiente în viitor date fiind capacităţile de producţie limitate’, a afirmat Orban la postul public de radio.

Comparativ cu Sputnik V, ‘ (vaccinul) chinezesc este mai promiţător, se pare că va fi disponibil mai devreme în cantitate mai mare’, a adăugat el.

‘La modul ideal, veţi putea să alegeţi dacă doriţi să fiţi vaccinaţi cu un vaccin occidental sau un vaccin chinezesc’, a mai spus premierul ungar.

În noiembrie, Ungaria s-a lăudat că este prima ţară europeană care a primit eşantioane de testare a vaccinului Sputnik V.

Comisia Europeană a transmis atunci un avertisment Budapestei, reamintind că ‘un vaccin nu va putea obţine o autorizare de comercializare decât după un studiu aprofundat’ al Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA).